60% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă, diagnosticate tardiv

Florin Mihaltan bronhopneumopatie obstructivă cronică

BPOC în România înseamnă 9 persoane afectate din 100, fiind o boală inflamatorie subdiagnosticată și subevaluată.

De multe ori, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) nu beneficiază de terapia adecvată, din cauza identificării tardive. 60% din aceste cazuri ajung târziu la spital și sunt în forme severe de boală ca expresie simptomatică și ca evoluție.

Semnele, din păcate, sunt comune pentru foarte multe boli respiratorii. ”Însă, dacă privim prioritățile simptomatice ale pacientului, observăm că cele mai multe plângeri sunt legate de gâfâială, dispnee, pe planul al doilea vine tusea, și mai puțin constricția toracică, expectorația, tulburarea somului din timpul nopții. În principal, lucrul care creează o suferință și o modificare importantă a calității vieții este gâfâiala, care apare la început la eforturi mari, apoi la eforturi din ce în ce mai mici și chiar și în repaus, tulburând și somnul persoanei afectate, care se trezește des”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan în cadrul conferinței Managementul Bolilor Pulmonare, organizată de Societatea Română de Pneumologie.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică apare, în principal, la grupa de vârstă de peste 40- 45 de ani. ”Însă avalanșa consumului de tutun, care a egalizat sexele, deoarece sexul feminin a ajuns să fie la un nivel de prevalență a tabagismului similar cu sexul masculin, face ca debutul și simptomele bolii să fie la vârsta de 30- 35 de ani. De asemenea, există o serie de conexiuni care apar și care demonstrează că este posibil ca această boală să aibă o conotație genetică și poate să fie într-un continuu de la momentul copil, adolescent și până la adult”, atrage atenția specialistul.

Al doilea factor de risc puternic care vină din urmă este poluarea, atât casnică, precum și industrială. ”Avem situații foarte diferite legate de schimbările climatice, de pulberile prezente ca emanații ale coșurilor fabricilor și de traiul modern- ceea ce folosim în case, de la sprayuri de curățat mobila, de exemplu, până la factori care țin de încălzire – și aici vorbim de kerosen, de lemn, etc. Toate acestea pot să expună gospodinele la apariția BPOC”, mai spune acesta.