Accesul la imunoterapie al bolnavilor de cancer din România

Imuno-oncologia oferă bolnavilor de cancer speranța unei rate mai bune de supraviețuire, comparativ cu terapiile clasice, și o calitate a vieții mai bună. O nouă imunoterapie este decontată, din luna mai a acestui an, pentru pacienții români care suferă de melanom, iar din noiembrie, și pentru cei cu cancer pulmonar și renal, un moment important în ceea ce privește accesul pacienților la imunoterapie. Recent a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului, ceea ce înseamnă că medicii pot prescrie gratuit imunoterapia pacienților eligibili.

Imunoterapia este cea mai nouă opțiune terapeutică oncologică, la nivelul actual, oferind o paradigmă diferită în tratarea cancerului. Înțelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul și invadează sistemul imunitar stă la baza imuno-oncologiei, care pornește de la premisa că sistemul imunitar este cel mai puternic și eficient mecanism prin care organismul recunoaște și combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacitățile naturale ale sistemului imunitar al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului în stare avansată prin țintirea acelorași căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoașterii și distrugerii de către acestea.

 

Statistici

Datele prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta, cel mai mare congres mondial dedicat oncologiei, au arătat o creștere a calității vieții și ratei de supraviețuire pentru pacienții care suferă de cancer pulmonar și renal.

28% dintre pacienții cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenți imuno-oncologici au supraviețuit 18 luni, mai mult decât dublu față de rata de supraviețuire oferită de terapia convențională – 13% pacienți, conform studiilor clinice.

39% este rata de supraviețuire înregistrată la 18 luni de pacienții cu cancer pulmonar non-scuamos care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supraviețuire la 18 luni, în cazul pacienților care au făcut chimioterapie. 29% dintre pacienții diagnosticați cu carcinom renal avansat erau în viață la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice.

„Cancerul este o afecțiune cu nevoi mari de soluționare și cu o rată mică de supraviețuire, care necesită inovație continuă pentru descoperirea a noi opțiuni terapeutice pentru pacienții care suferă de diferite tipuri de cancer în formă avansată. Imunoterapia este o abordare fundamental diferită a cancerului la pacienții în fază avansată, care se bazează exclusiv pe sistemul imunitar”, a declarat Călin Gălășeanu, director general Bristol-Myers Squibb România.

 

Cancerul pulmonar, o problemă urgentă de sănătate publică

Cancerul pulmonar este una din cele mai grave probleme de sănătate publică din țara noastră. În fiecare an, 11.000 de români sunt diagnosticați cu această boală. De asemenea, cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4, în rândul femeilor, după cancerul la sân, cancerul de col uterin și cel colorectal, potrivit ultimelor statistici Globocan (2012).  Mai mult, boala este descoperită de cel mai multe ori în stadiu avansat, când șansele de supraviețuire sunt mici: 75% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune ajung la medic în stadiu inoperabil.

În acest context, Bristol-Myers Squibb împreună cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, demarează o campanie de educare și informare a pacienților români cu privire la riscurile cancerului pulmonar și accesul la tratamente oncologice inovatoare. Primul pas al campaniei este lansarea unei platforme dedicate pacienților – www.imuno-oncologie.ro – care explică modul în care funcționează imuno-oncologia, pe înțelesul tuturor, și aduce noutăți în ceea ce privește tratamentul.