Alergia la căldură nu trebuie ignorată – când este nevoie de medic?

alergia la căldură

Pielea reprezintă prima linie de apărare a organismului față de mediul exterior – vă protejează de infecții, expunerea la substanțe chimice și raze ultraviolete dăunătoare.

Alergia la căldură. În plus, pielea ajută la reglarea temperaturii corpului prin transpirația produsă de glande sudoripare situate pe tot corpul (cu excepția degetelor de la mâini, unghiilor de la picoioare și canalului urechii).  Aceste glande mici sunt controlate de creier și produc transpirație care ajunge la suprafața pielii prin intermediul unor canale, evaporându-se și ajutându-vă să vă răcoriți.

Când acest sistem nu funcționează, pe piele apar mici (sau mari) brobonele, considerate de mulți o simplă alergie la căldură. Este, de fapt, o erupție cutanată (miliaria), care înseamnă canale sudoripare înfundate. În funcție de gravitate, poate trece de la sine sau poate necesita tratament prescis de medic.

Alergia la căldură. Simptomele cele mai des întâlnite sunt mici umflături, bășici sau pustule pe suprafața pielii. S-ar putea să simțiți și o senzație de arsură pe piele sau de înțepătură. Părțile corpului cele mai afectate sunt cele expuse frecvent la soare, precum mâinie, fața, gâtul și partea interioară a cotului. Alte zone afectate pot fi cele acoperite de haine strânse, precum peretele abdomenului, aona inghinală, coapsele, fesele și pielea de sub sâni.

Cele patru tipuri de erupții cutanate (numite în funcție de aspectul pielii) sunt:

 • miliaria cristalină – mici picături transparente de transpirație la suprafața pielii- este de obicei ușoară și nu produce simptome supărătoare.
 • miliaria rubra (roșie)- cea mai des întâlnită formă de erupție cutanată- cu mâncărimi și arsuri puternice. Glandele sudoripare sunt înfundate, iar inflamația cauzează culoarea roșie a erupției.
 • miliaria pustulosa (alba/galbenă) – când apar pustulele – primul semn de infecție, care ar trebui să vă trimită la doctor.
 • miliaria profundă- episoadele repetate de erupții cutanate pot duce la inflamații cronice ale glandelor sudoripare de pe zone mai largi, care deteriorează și straturile profunde ale pielii. Se manifestă prin umflături mari, ferme, care apar mai ales după ce faceți exerciții sau după expunerea la căldură.

Cauze

Glandele sudoripare blocate reprezintă principala cauză a erupției cutanate. Acestea se pot bloca din mai multe motive:

 • pielea din zona gâtului, subbrațului sau zonei inghinaleatinge pielea din zonele adiacente, iar transpirația nu se mai evaporă.
 • îmbrăcăminte strânsă pe talie, abdomen, piept sau zona inghinală – previne evaporarea transpirației.
 • haine groase, care determină acumularea transpirație pe piele.
 • creme grase, loțiuni uleioase sau pansamente adezive care pot bloca acele canale sudoripare.

Predispoziție

Unele persoane sunt mai predispuse la erupțiile cutanate, iar anumite situații pot duce la apariția bolii:

 • nou- născuți sau bebeluși (mai ales când poartă pampers sau haine prea strânse)
 • vârstnici care nu realizează cât de mult transpiră sau nu își schimbă hainele frecvent.
 • traiul în zonele călduroase, cu umiditate ridicată
 • munca în spații calde, închise.

Copiii mici fac frecvent erupții cutanate, deoarece glandele lor sudoripare sunt imature și nu pot elimina toată transpirația pe care o produc. Se întâmplă des la copiii îmbrăcați prea gros sau care au febră. Când apar erupțiile cutanate, pot ajuta dușurile reci. Încercați să lăsați pielea să se usuce singur, nu să o ștergeți cu prosopul. Nu folosiți în exces creme grase sau loțiuni care pot înrăutăți erupțiile. Dacă nu trece de la sine, s-ar putea să aveți nevoie de tratament cu antibiotice, prescris de medic.

Prevenire

Luați toate măsurile pentru a preveni înfundarea glandelor sudoripare. Purtați haine largi, din materiale care lasă pielea să respire. Nu faceți sport în orele caniculare, cu umezeală ridicată. Mențineți pielea uscată, mai ales zonele unde se pliază pielea, care pot acumula transpirația. Stați sub aerul condiționat cât mai mult, dacă sunteți predispus la apariția erupțiilor cutanate.