Alimentele care previn inflamaţiile cronice

Un nou studiu al Institutului pentru Îmbătrânirea Populaţiei şi Boli Cronice (Universitatea din Liverpool) a identificat alimentele care previn inflamaţiile cronice.

Inflamaţiile cronice apar în mod natural în organism, dar când scapă de sub control sau durează prea mult, pot declanşa diverse boli grave, incluzând cancerul, bolile cardiace, diabetul şi Alzheimer. Potrivit studiului, un plan alimentar zilnic care include multe fructe şi legume bogate în polifenoli protejează organismul împotriva îmbătrânirii şi afecţiunilor cronice.

Polifenolii sunt micronutritenţi esenţiali pentru dieta oricui, rolul lor în prevenirea unor boli degenerative precum cancerul sau bolile cardiovasculare fiind bine cunoscut. Efectele polifenolilor asupra sănătăţii depind de cantitatea consumată şi de biodisponibilitate.

Celulele T, sau limfocitele T, sunt celule care circulă prin tot corpul, depistând modificări celulare sau infecţii. Acest tip de celule contribuie la dezvoltarea citokinelor- molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite şi stimulează deplasarea celulelor către zonele inflamate, infecţii sau zone traumatizate. Cantitatea de citokine este reglată  prin consumul de fructe şi legume. Totuşi, cercetătorii nu ştiu prea mult despre importanţa polifenolilor în ajustarea nivelului de citokine.

Studiul a examinat efectele diferite ale polifenolilor. Sian Richardson, unul dintre autori, a subliniat că polifenolii care provin din ceapă, turmeric, struguri roşii, ceai verde şi fructe de acai pot ajuta la reducerea eliberării de mediatori inflamatori la persoanele cu risc de apariţie a unor inflamaţii cronice. Persoanele vârstnice sunt mult mai supuse riscului de apariţie a inflamaţiilor cronice, de aceea ar trebui să suplimenteze dieta cu alimente care aduc un aport crescut de polifenoli.

 Sursa: http://www.worldpharmanews.com/