Alocația pentru Sănătate oferă ajutor copiilor bolnavi de cancer

Peste 500 de cazuri noi de cancer la copii sunt diagnosticate în fiecare an în România. Această boală incurabilă afectează nu doar copilul, ci și pe cei apropiați lui.

În prezent în România, aproximativ 5.000 de pacienți cu vârste mici suferă de cancer, în evoluție sau remisiune. Rata medie de vindecare este de circa 30-80%, în funcție de specificul bolii și de momentul depistării. ”Asociația P.A.V.E.L., organizație non-guvernamentală, caritabilă și non-profit vine în sprijinul copiilor diagnosticați cu cancer cu Alocația pentru Sănătate. În fiecare an, Asociația PAVEL sprijină aproximativ 550 de cazuri unice de copii bolnavi de cancer (cazuri noi și cazuri care sunt în tratament de mai mulți ani)”, a declarat Olga Cridland, membru fondator și președinte al asociației.

 

Costuri suplimentare

Din momentul diagnosticării și pe toată perioada internării și tratamentului, îngrijirea unui copil bolnav de cancer generează numeroase costuri suplimentare, pe care cele mai multe dintre familiile care își tratează copiii în România nu și le permit.

Lunar, bugetul unei familii care are în întreținere un copil bolnav de cancer, necesită o suplimentare de 1.000 de lei. Sunt 5 categorii mari de costuri suplimentare, generate de diagnosticarea unui copil cu o formă de cancer:

  • medicamente și echipament medical (altele decât cele subvenționate de stat, proteze, cărucioare, camere implantabile pentru chimioterapie etc)- 400 lei / lună –
  • investigații medicale (consultații, anestezii nesubvenționate de stat)- 150 lei / lună
  • transport (minimum 1 vizită / lună, în cazurile mai stabile)- 100 lei / lună
  • produse de curățenie și igienă (pampers, șervețele umede, creme și geluri special)- 100 lei / lună
  • alimente cu regim special (produse nutriție alcalină)- 250 lei / lună, 8-10 lei/ zi

 

Nevoi

Nu toți copiii au nevoie lunar de echipament medical sau investigații medicale, însă atunci când aceste nevoi apar, ele sunt după cum urmează:

  • aproximativ 20% dintre copii au nevoie de o proteză, cărucior sau camere implantabile, din cauza complicațiilor apărute: amputarea unui membru, respectiv imposibilitatea copilului de a mai suporta chimioterapia după tratamente lungi
  • cele mai mari costuri sunt cele cu protezele, investiția medie într-o proteză fiind de 3.000-5.000 de euro
  • investigațiile medicale se fac de obicei trimestrial, pe toată perioada tratamentului și încă 2-3 ani după însănătoșire, în cadrul controalelor

 

Cum se pot implica persoanele fizice

Persoanele particulare ce doresc să sprijine campania ALOCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE au la dispoziție mai multe variante de a dona.

  • donații directe prin plata cu cardul, în lei, prin Mobilpay, accesând https://secure.mobilpay.ro/buy-product/16pnbt
    • prin ordin de plată în contul Asociatiei P.A.V.E.L., deschis la BANCPOST S.A., sucursala TITAN, sector 3, Bucuresti, România (conturi curente RON- RO81 BPOS 7100 3031 332R OL01, USD- RO92 BPOS 7100 3031 332U SD01, EURO- RO48 BPOS 7100 3031 332E UR01)
  • direct la sediul Asociației P.A.V.E.L., din Bucuresti, Șos. Mihai Bravu, Nr. 311-313, Bl. SB 1, Sc. 1, Et. 1, Ap. 1, Sector 3 sau la Centrul PAVEL (în incinta Institutului Oncologic, Et. 1, Șos. Fundeni 252).

 

Direcționarea a 2% din impozitul pe venit

Conform prevederii 2% din Codul Fiscal (art.57 si 84 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal) puteți direcționa unde doriți 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil). Dacă sunteți salariat, completați Formularul 230, care poate fi descărcat de aici.

Dacă sunteți persoană fizică autorizată sau ați avut venituri din alte surse decât cele salariale (drepturi de autor, chirii, venituri din comisioane etc), completați Formularul 200 (poate fi descărcat de aici).

 

Cum se pot implica persoanele juridice

Companiile comerciale plătitoare de impozit pe profit pot să direcționeze până la 20% din impozitul pe profit (și maximum 0.5% din cifra de afaceri) din suma datorată anual bugetului de stat către organizații non-guvernamentale.

Direcționarea unei cote parte din impozitul pe profit prin sponsorizare nu afectează profitul net al companiei.

Unica formalitate pentru a contribui la campania ALOCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE este să completați contractul cu datele firmei și cu suma cu care doriți să sponsorizați Asociația P.A.V.E.L., iar apoi să îl transmiteți (până la sfârșitul lui 2017) la adresa: olga.cridland@asociatiapavel.ro.