Analiza moleculară și terapia personalizată în cancer

Analiza moleculară, imunoterapia și tratamentul personalizat reprezintă cele mai noi tendințe în combaterea cancerului.

Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului.

 

Tratamente inovative

Cea de-a treia ediție a conferinței Tratamente Inovative în Oncologie, organizată la Centrul de Excelență în Medicină Translațională din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a avut ca temă centrală  ”Analiza moleculară și terapia personalizată în cancer”.

”S-au făcut progrese remarcabile în cancer. Ceea ce altădată însemna o boală fatală, cu sfârșit în câteva luni de la stabilirea diagnosticului, acum înseamnă o boală tratabilă și, de multe ori, curabilă. Însă aceste progrese vin și cu probleme legate de costuri: dacă moleculele sunt acoperite de stat, testele genetice nu sunt. Acestea sunt plătite de pacienți sau companiile farmaceutice. La sfârșitul acestui eveniment trebuie să avem o idee clară privind momentul în care ne aflăm în acest domeniu al medicinei personalizate: de ce teste avem nevoie pentru a trata un anumit tip de cancer, cine le poate face și cu ce costuri și care este valoarea lor pentru strategia terapeutică a fiecărui caz în parte”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

 

Schimbare de paradigmă

Anii ce urmează se vor afla sub auspiciile unei schimbări de paradigmă ce presupune trecerea de la medicina tradițională la medicina modernă, personalizată, care are în centrul preocupărilor identificarea și tratarea cauzelor. ”Medicina personalizată este o modalitate inovatoare de tratament ce presupune adaptarea acestuia la specificul pacientului sau, mai concret, stabilirea tratamentului potrivit la timpul potrivit pentru pacientul potrivit. Medicina personalizată se fundamentează pe analiza moleculară și genetică. În domeniul medical inovarea și cercetarea poartă rolul cel mai important. Progresul înregistrat în oncologie contribuie la diminuarea ratei de deces prin cancer și la îmbunătățirea calității vieții pacientului. Astfel, țara noastră trebuie să se alinieze rețelelor europene și mondiale, pentru ca profesioniștii români să aibă acces la cele mai recente rezultate înregistrate în medicina oncologică și pentru a oferi pacientului român tratamente moderne. Terapia individualizată bazată pe analiza moleculară este tendința la nivel mondial în secolul nostru și trebuie să găsească și România pârghiile pentru a se ralia acesteia”, a afirmat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

 

Direcții prioritare

Progresele din medicină din ultimii ani se reflectă foarte mult în bolile oncologice, atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și tratamentele inovative. ”De la preluarea mandatului, ministerul Sănătății a acționat pe câteva direcții prioritare. Au fost urgentate acțiunile din programul Băncii Mondiale în domeniul Oncologiei în ceea ce privește dotarea centrelor de profil cu aparate de radioterapie, acțiune aflată în plină desfășurare, urmând ca la sfârșit să avem 6 centre complet dotate. În același timp, având în vedere că anul trecut s-a decis desființarea comisiilor de experți care prescriau medicamente inovative, s-a stabilit că noua Comisie de Oncologie a Ministerului Sănătății să elaboreze urgent ghidurile și protocoalele de practică medicală pentru ca pacienții să poată să beneficieze de aceste tratamente”,a declarat prof.dr. Petru Armean, consilier personal al ministrului Sănătății, Florian Bodog.