ARIL: suport pentru pacienții cu leucemii

ARIL - grup de suport

ARIL. Momentul aflării diagnosticului de cancer este unul în care persoanele afectate sunt copleșite de emoții puternice: furie, șoc, revoltă, frică, tristețe.

Pacienții cu leucemii pot fi sprijiniți prin discuții cu familia, cu medicul specialist sau cu persoane din grupuri de suport. ”O bună calitate a vieții, în aceste moment, se obține dacă reușim să coexistăm cu aceste emoții. Ele pot fi gestionate eficient prin tehnici de relaxare, mișcare simplă și discuții de sprijin cu familia, specialistul sau cu cei din grupul de suport. Discuțiile trebuie să fie oneste și empatice, cu toți partenerii de dialog pentru a afla răspunsuri clare la întrebările și pentru a ne putea face planuri de viitor. Procesul de vindecare, din punctul meu de vedere, bazat pe 25 de ani de experiență, depinde 70% de psihic si 30% de procesul medical”, atrage atenția Moncia Bunaciu, președinte al Asociației Române împotriva Leucemiei (ARIL).

Asociația colaborează cu cadre specializate în mai multe domenii pentru organizarea de sesiuni de susținere a pacienților, unde aceștia se pot întâlni să discute probleme actuale de interes comun, să facă schimb de informații și să dezvolte proiecte comune. ”Joi, 12 noiembrie, îl avem invitat pe dr. Ciprian Tomuleasa, hematolog, specializat în SUA, la spitalul John Hopkins din Baltimore. Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă suferiți de o tulburare hematologică și aveți nevoie de sustinere psihologică, vă asteptam pe ZOOM, începând cu ora 17.30”, anunță Monica Bunaciu.