Artrita psoriazică: tratamentul precoce ajută la prevenirea leziunilor articulare

Conf. Carolina Negrei- despre artrita psoriazică

Artrita psoriazică (AP) este un tip de artrită asociată cu psoriazis-ul, o boală cronică de piele și unghii, care provoacă erupții solzoase pe piele, de culoare roșie, și unghii îngroșate.

Artrita psoriazică și similara sa – poliartrita reumatoidă (PR) – prezintă simptome și inflamații similare ale articulațiilor. Deosebirea dintre cele două este că AP tinde să afecteze mai puține articulații și să nu producă anticorpi tipici.

”Deși cauzele artritei psoriazice nu sunt cunoscute, se consideră că în apariția acesteia pot juca un rol anumiți factori, precum imunitatea, zestrea genetică și mediul. Simptomele psoriazisului pot debuta înainte sau după instalarea artritei. Psoriazisul provoacă erupții pe piele roșii, îngroșate și unghii groase, înțepenite. Aproximativ 3 din 20 la 3 din 10 persoane cu psoriazis pot dezvolta artrita psoriazică”, atrage atenția conf. univ. dr. Carolina Negrei, Disciplina de Toxicologie UMF „Carol Davila”, medic primar Medicină internă, medic specialist reumatolog – Clinica Medicum.

Simptome artrita psoriazică

Dintre simptomele artritei psoriazice se pot enumera:

  • Inflamații și dureri la nivelul articulațiilor, frecvent la degetele de la mâini și picioare
  • Inflamație cronică și deformarea articulațiilor

”Simptomele artritei psoriazice pot fi similare celor ale altor afecțiuni, de aceea este necesară stabilirea unui diagnostic medical. Mai ușor de confirmat în situațiile în care psoriazisul există deja, artrita psoriazică este mai dificil de diagnosticat în lipsa simptomelor cutanate. Diagnosticarea presupune realizarea unui istoric al bolii și un examen fizic precum și analize de sânge și radiografie”, explică specialistul.

Tratament artrita psoriazică

Tratamentul depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, precum și de gravitatea bolii, și vizează atât aspectul cutanat, cât și inflamația articulară. Diagnosticul și tratamentul precoce ajută la prevenirea leziunilor articulare. Abordarea terapeutică, farmacologică şi non-farmacologică, se va stabili însă ca urmare a unei vizite la medic şi a unei evaluări medicale corespunzătoare.