”Ascultă ce vezi” – campanie de conștientizare a schizofreniei la MNAC

Între 8 şi 22 iunie, publicul este invitat să descopere, pentru câteva momente, perspectiva unui pacient diagnosticat cu schizofrenie, în cadrul expoziţiei „Eva şi Emerick” a artistei Yael Efrati – amplasată la ultimul etaj al Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC). Obiectivul campaniei ”Ascultă ce vezi”, inițiată de Janssen, este creşterea nivelului de informare cu privire la schizofrenie şi opţiunile terapeutice.

Prin prisma unui tur audio-ghidat, cei care vor călca pragul expoziției vor fi cu un pas mai aproape de persoanele diagnosticate cu schizofrenie din perspectiva interpretării creative a semnificaţiei exponatelor artistei Efrati. Totodată, vizitatorii vor putea afla mai multe informaţii cu privire la diagnosticarea și tratamentul afecţiunii și sunt invitați să lase un mesaj de acceptare, încurajare și sprijin pentru pacienţi.

„<Ascultă ce vezi> este o invitație la dialog pe un subiect încă tabu în România lui 2018, unde lipsa de informare și sensibilitate afectează în mod dramatic viețile persoanelor diagnosticate cu schizofrenie. Această campanie de conștientizare se aliniază programului Community Outreach desfășurat de MNAC, prin care urmărim o comunicare eficientă cu publicul nostru pe teme a căror delicatețe poate fi mai bine înțeleasă prin mediere artistică”, declară Georgiana Toea, coordonatorul programului de Community Outreach, MNAC.

Managementul bolii

Mesajul central al campaniei este „Realitatea cunoaşte o singură interpretare, însă perspectivele asupra artei pot fi diferite”. Persoanele afectate de schizofrenie îşi pot redobândi viaţa normală, prin urmarea constantă, cu regularitate, a tratamentului (psihoterapie şi medicaţie) – aspect care are un rol esenţial.

Campania este construită pornind de la un adevăr puternic legat de pacienții diagnosticaţi cu schizofrenie, care au tendința de a găsi în artă, pictură, desen, precum și în alte forme de creație, un refugiu. În plus, iniţiativa răspunde unei nevoi acute de informare cu privire la simptomele, modalitățile de diagnosticare și de tratament ale schizofreniei – o afecţiune mintală cu o incidenţă de aproximativ 1% în rândul populației globale. Schizofrenia nu are o cauză anume sau un factor care determină declanşarea acesteia. Apariţia acestei afecţiuni mintale este influenţată de un cumul de factori.

„Janssen este dedicată dezvoltării de alternative terapeutice inovatoare care îmbunătăţesc semnificativ viaţa pacienţilor afectați de boli mintale, și în mod particular a celor care suferă de schizofrenie. Așadar, compania integrează în mod natural iniţiativele educaţionale şi sociale ale căror beneficiari sunt pacienţii şi aparţinătorii acestora, campania fiind deja la cea de-a doua ediţie consecutivă alături de partenerii noştri”, a afirmat Christian Rodseth, Managing Director Janssen România.

Diagnosticare

Deoarece simptomele sale nu sunt specifice într-o primă instanţă, de cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit ca urmare a unei manifestări tumultoase sau ieşite din cotidian pe care respectiva persoană o poate avea. De aceea, este important ca, în special în cazul tinerilor şi adolescenţilor, să se acorde o atenţie sporită oricărei posibile modificări de comportament care persistă mai mult decât o simplă stare de indispoziţie sau întristare, care ne pot fi caracteristice tuturor.

Deși nu este vindecabilă, în acest moment sunt disponibile tratamente care permit obținerea și menținerea controlului simptomelor  schizofreniei și care conferă pacientului oportunitatea de a avea o viaţă normală. Aceasta înseamnă, de cele mai multe ori, reîntoarcerea la locul de muncă, traiul independent sau chiar reluarea relațiilor sociale – de acestea pacienții fiind privați deseori.