Astmul este subdiagnosticat – ce recomandă specialiștii?

astmul este subdiagnosticat

În România trăiesc aproximativ 1.000.000 de pacienți cu astm, însă boala este mult subdiagnosticată.

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii cu un impact major asupra calității vieții. Cu o prevalență în creștere mai ales în rândul tinerilor, astmul trebuie tratat ca o problemă prioritară de sănătate publică. O altă categorie aparte de bolnavi este cea a persoanelor cu astm sever (5- 10% din numărul total de astmatici) care necesită un tratament personalizat, cu ajutorul noilor terapii biologice existente pe piață.

Potrivit specialiștilor, pacienții cu astm, dar și publicul larg, ar trebui să cunoască modul în care se manifestă această boală, care sunt tratamentele disponibile și ce modificări ale obiceiurilor zilnice sunt recomandate. ,,Educația în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bine informat va înțelege că pentru a ține astmul sub control este esențial să ia tratamentul așa cum i-l prescrie medicul și să se prezinte la control cu regularitate. Astmul este o afecțiune care poate fi ținută sub control și un pacient diagnosticat poate avea o calitate bună a vieții și se poate implica aproape în toate tipurile de activități în care se implică și persoanele sănătoase” a declarat Rozalina Lăpădatu, director al IDSE (Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație)

Factori declanșatori

În primul rând, cei cu predispoziție la astm sau astm sever trebuie să evite o serie de factori declanșatori:

  • alergenici: părul de animale, mucegaiul, condensul, anumite alimente și conservanți sau coloranți alimentari, polenul, acarienii și unele medicamente.
  • non- alergenici: ceața, aerul rece, schimbările de temperature, fumatul active și fumatul pasiv, efortul fizic, emoțiile puternice, răcelile și gripele, refluxul gastro-esofagian.

,,Un medic specialist va ajuta pacientul să identifice și să înțeleagă mecanismul de acțiune al factorilor declanșatori. Pacientul care are astmul sub control este cel care urmează tratamentul prescris și care știe ce factori declanșatori trebuie să evite astfel încât crizele de astm să fie din ce în ce mai rare”, a declarat Şef de lucrări dr. Elena Camelia Berghea, vicepreședintele al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC). Testele paraclinice indicate pentru dagnosticarea astmului sunt spirometria (test non- invaziv, nedureros, care durează 10-15 minute și măsoară capacitatea respiratorie a individului) și testarea alergenilor (testare alergologică ce identifică factorii alergeni, constă într-un test al pielii simplu și sigur). În cazul copiilor, spirometria se poate face de la vârsta de 4 ani.

Tratamentul potrivit

Potrivit statisticilor înregistrate la nivel european de către Societatea Europeană de Boli Respiratorii, între 30% și 70% dintre pacienții cu astm nu își administrează tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamația căilor respiratorii și a ține afecțiunea sub control. Aceștia se supun astfel riscului ca, pe termen lung afecțiunea, să se agraveze, iar crizele de astm să devină din ce în ce mai frecvente.

,,Astmul poate fi ținut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: terapie de fond, care se administrează zilnic, indiferent dacă pacientul manifestă sau nu simptomele specifice, și terapie la nevoie pe care pacientul trebuie să-l folosească de îndată ce simte instalarea simptomelor specifice crizei de astm. Cu toate acestea, până la 70% dintre pacienți, în momentul în care se simt bine, aleg să renunțe la terapia de fond și folosesc tratament doar în situațiile de urgență. Riscul de agravare a bolii devine astfel unul major pentru acești pacienți”, a adăugat conf. dr. Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru.

Sprijin

Astmul este o afecțiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamației căilor respiratorii, care, în cazul unui pacient cu astm, sunt sensibile și hiper-reactive. Cu informațiile și tratamentul potrivit, astmul poate fi ținut sub control, iar pacienții cu astm și cei dragi lor se pot bucura de o calitate bună a vieții.

,,Știm cât este de important ca pacienții care suferă de boli cronice să-și găsească sprijin în rândul altor pacienți. COPAC este o voce pentru toți pacienții cronici din România și prin intermediul acestei campanii ne-am propus să fim mai aproape de cei 1.000.000 care trăiesc cu astm. Îi încurajăm pe fiecare dintre ei să ne scrie pe site-ul campaniei, www.viatacuastm.ro”, a declarat Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Astmul sever

Participanții la evenimentul de lansare a Campaniei ”Respir” au atras atenția și asupra pacienților care suferă din cauza astmului sever – aproximativ 5-10% dintre cei cu astm. ”Astmul sever este o boală foarte importantă, care vine la pachet cu noi terapii inovative. Ghidul GINA, update 2019, recomandă tratamentul personalizat al acestei boli, în funcție de fenotip și de nevoile pacientului. Un management bun al astmului, pe termen lung, permite reducerea riscului de exacerbări și controlul simptomelor”, a mai spus conf. dr. Roxana Nemeș.

GINA (Global Innitiative for Asthma) a elaborat pentru prima dată la sfârșitul anului 2018 primul Ghid dedicat Astmului sever și dificil de tratat (care a și fost actualizat în 2019).