Ați încheiat sezonul estival? Mergeți la dermatolog

Aveți alunițe pe corp, iar după acest sezon estival v-au apărut și mai multe? Nu le neglijați: o aluniță are își schimbă forma ar putea ascunde un melanom, care nu are simptome în stadiu incipient, și impune o vizită la medicul dermatolog.

Specialiștii atrag atenția că persoanele cu alunițe, nevi multipli, ar trebui să contacteze dermatologul, deoarece, în multe cazuri, astfel poate fi depistat un melanom. ”Incidența crește. Există caravane de detectare a bolii în stadii incipiente, realizate de o serie de dermatologi voluntari, dar publicul trebuie să vină să se testeze. S-a detectat o creștere semnificativă a cancerului de piele, nu numai a melanomului”, a avertizat prof. dr. Monica Neagu, șef Laborator Imunologie, Institutul Naţional “Victor Babeș”.

Din păcate, melanomul nu are simptome sistemice: pe lângă modificările unei alunițe, mai pot apărea mâncărimea sau inflamația. ”Acest lucru este, de fapt, grav, pentru că nu există dureri sau alte simptome grave, ca la alte tipuri de patologii oncologice, care te-ar putea trimite de urgență la medic. Medicii, dar în primul rând pacienții, trebuie să fie atenți la aceste mici detalii de schimbare a culorii, a formei, de mărire a unei alunițe, la apariția mâncărimii. Pacienții, din păcate, vin la dermatolog atunci când respectivul nev deja este ulcerat. Iar ulcerația este un factor cu prognostic negativ”, explică specialistul.

Un melanom descoperit târziu este o situație foarte gravă, pentru că el diseminează rapid în ganglionii limfatici. ”Deja asta înseamnă stadiul 3. În stadiul 4, se diseminează în organe care nu au nici o legătură cu pielea, frecvent pulmonar și cerebral (melanomul este întrudit cu celula neuronală și atunci metastaza respectivă își găsește loc la nivel cerebral”, spune prof. Monica Neagu.

Prevenție

Melanomul, deși o maladie complexă, poate fi prevenit, cea mai importantă formă de prevenție fiind cea solară. Medicii atrag atenția că, din copilărie și până la bătrânețe, trebuie să avem grijă ca expunerea solară să fie minimă, după ora 10.00 până în ora 17.00. De asemenea, un lucru foarte important pentru prevenție, pe lângă cremele de protecție cu factor 50, care este ușor neglijat la noi în țară, este tipul de îmbrăcăminte care protejează. ”Există îmbrăcăminte cu anumită densitate, astfel încât razele ultraviolete nu pătrund. Și aici mă refer la pălării, care obligatoriu trebuie să aibă boruri. Domnii preferă de obicei șapca, ceea ce este o greșeală, deoarece expune și zona auriculară și ceafa. Sigur că trebuie să ne expunem la soare pentru vitamina D, dar o limităm la orele dimineții și după amiază”, recomandă medicul.

A treia etapă pentru prevenție ține de urmărirea nevilor. O aluniță care începe să nu mai fie simetrică, care își schimbă culoarea, care crește, care sângerează – este un semnal de alarmă și trebuie mers imediat la dermatolog. În plus, trebuie să fim atenți și la zonele neexpuse la soare (la femei- zona sutienului, la bărbați- zona curelei) – sunt zone supuse fricțiunii care pot, la un moment dat, deși nu au expunere la UV, să genereze un cancer de piele cum este melanomul.

Mai multe informații legate de patologiile cutanate au fost discutate în cadrul Conferinței de Imuno-Onco-Dermatologie, care a avut loc în perioada 18- 21 septembrie la Hotel Caro, București. Peste 300 de medici și studenți la Medicină și aproximativ 70 de speakeri români și străini (Grecia, Statele Unite ale Americii, Germania și Italia) au participat la cea de-a 48-a Conferință a Societății de Imunologie din România (SIR) și cea de-a 3-a Conferință a Asociației Române de Imuno-Dermatologie (ARID).