Autoexaminarea și mamografia, dușmanii cancerului de sân

Peste 1.100 de femei din mediul rural au beneficiat de examinări medicale gratuite ale sânilor în perioada octombrie- decembrie 2016, iar rezultatele sunt alarmante: 14% prezentau suspiciuni de cancer de sân, 78% nu făcuseră anterior niciun control medical la sân, iar 6% au un istoric de boală în familie.

Acestea sunt rezultatele caravanei desfășurate în cadrul campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân ”Nu am făcut destul!”. Cifrele evidențiază, încă o dată, cât este de imporant să se înființeze un program de screening național pentru cancerul de sân. Deși femeile au posibilitatea efectuării de mamografii în numeroase unități medicale, mare parte dintre cele care locuiesc în mediul rural nu știu ce înseamnă acest lucru, nu merg la medic din cauza distanței mari până la cabinet sau spital. Mai mult, unele dintre ele nu știu că autoexaminarea este primul pas în depistarea unei formațiuni tumorale posibil periculoase la nivelul sânului.

”În străinătate, programele naționale de screenig sunt o normalitate. Dreptul la sănătate este un drept universal. Un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, realizat în concordanță cu recomandările europene, ar fi esențial în acest sens”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC)- organizatorul campaniei naționale de informare.

”Orice campanie de informare, orice informație în plus poate salva vieți. Sistemul de sănătate din România trebuie să-și crească capacitatea de diagnosticare precoce. Mnisterul Sănătății derulează, alături de Institutul Oncologic Cluj, un proiect pilot în cadrul căruia, din 2014, au fost consultate 5.000 de femei și au fost efectuate peste 10.000 de teste Babes Papanicolau. Proiectul, care beneficiază de finanțare norvegiană, se va termina în 2017, însă am dori continuarea și extinderea lui la nivel național. Am constatat, cu ajutrul acestui proiect, că avem nevoie de mai multe unități mobile ce pot ajunge la pacientele pentru care este greu să se deplaseze la spitale”, a declarat Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Studenții au sărit în ajutor

Caravana desfășurată în perioada octombrie- decembrie în 8 județe a beneficiat de sprijinul voluntarilor de la Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB). ”Suntem parteneri de 3 ani cu FABC și sperăm ca în 2017 să putem crește numărul persoanelor testate. Am constatat, în unele cazuri, că cea mai apropiată clinică sau spital era la 20 sau chiar 100 km de comunitate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care femeile nu ajungeau la medic”, a declarat Teodor Blidaru, secretar general al SSMB.

O dată cu aceste controale de rutină, specialiștii au descoperit că boala apare la femei din ce în ce mai tinere (3% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani), tendință care se regăsește la nivel internațional. Specialiștii atrag atenția că apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă neapărat că este un semn de cancer. Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei.

Recomandări importante în prevenție

  • Autoexaminarea lunară a sânilor: începând din adolescență, toate femeile ar trebui să-și examineze sânii lunar, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt nodulii, denivelările, modificările de formă, culoare sau simetrie, plierile, mameloanele întoarse înăuntru sau secrețiile.
  • Controlul la medic: vizita pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la 3 ani de către femeile cu vârsta până în 40 de ani și o dată pe an la femeile trecute de 40 de ani.
  • Mamografia: după vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și o examinare clinică a sânilor.