Avertisment: alimentele ”sănătoase” vă pot determina să mâncați mai mult

Oamenii cred că încep masa cu un mic dejun sănătos, dar, uneori, acest lucru le provoacă foame și îi determină să mănânce mult mai mult pe parcursul zilei. Studii recente au arătat că alimentele vândute drept sănătoase ar ascunde, de fapt, niveluri crescute de zahăr, ceea ce provoacă foamea ulterioară.

Cercetătorii spun însă că oamenii pot controla foamea provocată de zahăr dacă etichetele ar conține avertismente corespunzătoare privind compoziția alimentelor.

”Când oamenii cred că ceva este sănătos, nu se mai gândesc atât de mult la ceea ce mănâncă, deci factorii psihologici preiau controlul. Dar când cred că ceva este nesănătos, sunt capabili să treacă peste impulsul de a mânca excesiv”, au explicat cercetătorii.

Pentru acest studiu, experții au creat două tipuri de shake-uri cu proteine care aveau același gust și conțineau aceeași cantitate de proteine și calorii. Unul dintre shake-uri conținea mai mult zahăr și mai puține grăsimi, iar celălalt- mai multe grăsimi și mai puțin zahăr.  În prima fază a experimentului, 76 de studenți au trebuit să bea, aleator, un shake cu mai mult sau mai puțin zahăr, iar apoi li s-a dat o pungă de chips-uri în timp ce se uitau la un film. Cercetătorii au ales chips-urile deoarece au vrut să vadă dacă efectul zahărului se aplică și asupra unui alt tip de gustări. Așa cum era de așteptat, studenții care au băut shake-ul cu mult zahăr au mâncat mai multe chips-uri.

În cea de-a doua fază a experimentului, cercetătorii au verificat dacă modificarea percepției participanților asupra ”sănătății” shake-ului le va influența și obiceiul de a mânca snaks-uri.

Ulterior, băuturile cu și fără zahăr au fost atribuite aleator unui alt grup format din 193 de studenți, dar de data aceasta etichetele conțineau informații referitoare la nivelul de zahăr. Unele băuturi au fost incluse în categoria ”Viață sănătoasă”, informațiile nutriționale pretinzând că aveau un nivel scăzut de grăsimi, zahăr și calorii. Altele, catalogate drept ”indulgent”, au fost declarate ca având un nivel crescut de grăsimi, zahăr și calorii. Persoanele care au băut un shake ”indulgent” cu mult zahăr au mâncat aceeași cantitate de chips-uri, ba chiar mai puțin, decât cele care au băut shake cu puțin zahăr, catalogat drept ”sănătos” sau ”indulgent”. Cei care au băut shake-ul cu mult zahăr catalogat drept ”sănătos” au mâncat mai multe chips-uri decât tinerii din celelalte grupuri.

Sursa: https://medlineplus.gov/news/fullstory_169131.html