Avertisment: Stresul școlar poate agrava psoriazisul la copii

Psoriazisul este cea mai veche afecțiune cunoscută, fiind o boală cronică, cu evoluție în pusee, pe care stresul școlar o agravează.

Medicii avertizează că boala poate avea mulți factori declanșatori, iar stresul este un factor agravant, atât la adulți cât și la copii. ”Studiile arată că stresul școlar poate să agraveze psoriazisul la copii mult mai mult decât la adulți. La un copil care are psoriazis, chiar și gutat, dacă el persistă și se cere performanță școlară de către o familie mai insistentă, atunci riscul ca boala să se agraveze este semnificativ”, a atras atenția prof. dr. Olga Simionescu în cadrul simpozionului pre- Congresul Multidisciplinar ”Împreună construim excelența”- ”Arta diagnosticului și tratamentul în dermatologie- O lume în culori, bazată pe dovezi”. De asemenea, infecțiile, episoadele gutate declanșează puseele, medicii americani recomandând amigdalectomia la copii, cu mențiunea că doar 60% din cazuri răspund pozitiv la această intervenție.

Speialistul a explicat că tulburările depresiv- anxioase sunt foarte conectate cu psoriazisul. Persoanele afectate necesită consiliere, de obicei fiindu-le recomandat să să stea de vorbă cu un psihiatru. Dintre factorii declanșatori, triggerul psihogen vine la pachet fie cu o sperietură, fie cu un factor de stres mic și repetat, cum ar fi taskurile permanente de la serviciu și senzația permanentă că nu le putem realiza. De asmenea, dintre medicamente, betablocantele sunt factori declanșatori, iar ca tratament, corticoterapia sistemică este total contraindicată, cu excepția psoriazisului generalizat și eritrodermic.

”Tratamentul psoriazisului este complicat la persoanele cu comorbidități, cu sindrom metabolic (cu care se asociază adesea), hipertensiune arterială, diabet zaharat, cancer și alte dependențe, nu doar alcool. Astfel de cazuri presupun o abordare multidisciplinară, o discuție cu aparținătorii și, mai ales, o luptă a pacientului cu dependențe, uneori foarte greu de dus. De exemplu, alcoolismul nu este un viciu, ci o boală, care are baze puternice fundamentale moleculare, biochimice și genetice și interesează orice pătură socială”, a mai spus dermatologul.

În afară de tratament, foarte importantă este și adaptarea stilului de viață și al dietei alimentare la această boală. ”Carnea de curcan este foarte bună, datorită conținutului mare de triptofan. Ca dietă, este indicată cea mediteraneană, iar mulți dintre pacienții mei iau ulei de pește de copii. Dacă au trigger metabolic alcoolul, persoanele cu psoriazis nu mai trebuie să consume alcool”, a recomandat prof. Olga Simionescu.