Bărbații, mai stresați de aminitirea durerii decât femeile

Chiar dacă bărbații par a tolera durerea mai bine decât femeile, un nou studiu a descoperit că stresul amintirii durerii este mai puternic la sexul masculin.

Cercetătorii studiului publicat în Current Biology au evaluat modul în care cele două sexe (la oameni și șoareci) percep durerea. Masculii (atât umani, cât și șoareci) își aminteau foarte clar experiențele dureroase anterioare, dar erau foarte stresați când trebuiau să se întoarcă la locul durerii. Femeile nu păreau a fi atât de stresate. Studiul este important deoarece poate depista dacă memoria durerii este un factor declanșator al durerii cronice, iar medicii pot trata nu doar durerea în sine, ci și cauzele care îi determină pe oameni să și-o amintească.

Stresul amintirii

Cercetătorii au testat 41 de bărbați și 38 de femei cu vârstele cuprinse înte 18 și 40 de ani. Participanții au fost duși în anumite camere unde li s-a administrat căldură pe antebraț. Ei au catalogat durerea pe o scară de la 1 la 100. Ulterior au purtat un manșon pentru măsurarea tensiunii arteriale și au efectuat exerciții timp de 20 de minute. Ziua următoare, participanții s-au întors în camera testului inițial sau au fost duși în altă cameră. Dintre participanții duși în camera testului inițial, bărbații au catalogat durerea cauzată de căldură drept mai puternică decât în ziua anterioară. La femei, diferența nu a fost atât de mare. ”Aveam motive să credem că vom vedea o sensibilitate crescută la durere în cea de-a doua zi, dar nu ne-am așteptat ca acest lucru să se întâmple la bărbați”, a spus dr. Jeffrey Mogil, autor senior al studiului.

Echipa de experți a vrut să confirme faptul că durerea era mai puternică din cauza amintirii durerii anterioare, asfel încât a injectat în creierele unor masculi de șoareci un medicament blocant al memoriei. În timpul experimentului, șoarecii nu au dat niciun semn de amintire a durerii anterioare.

Percepția durerii

Cercetătorii susțin că durerea cronică este o problemă de memorie. Medicii ar trebui să trateze, astfel, și amintirea durerii, cu ajutorul medicamentelor sau altor terapii, nu doar durerea în sine. Studiul va continua pentru ca oamenii de știință să înțeleagă de ce bărbații sunt mai stresați decât femeile de amintirea durerii. Durerea cronică este o problemă importantă de sănătate publică, fiind afectate sute de milioane de persoane le nivel global.