Bărbații și femeile, teste anuale ale tiroidei după vârsta de 35 de ani

Datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani. Medicii endocrinologi atenționează că numărul real de pacienți cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Nediagnosticate, aceste boli afectează nu doar psihicul pacienților, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare.

În 2016, în România au fost depistate 83413 cazuri noi – de trei ori mai multe decât în 2010. 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei, iar numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate în mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale. Anual, atât femeile, cât și bărbații cu vâsta de peste 35 de ani trebui să-și testeze nivelul de TSH din sânge. Medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice.

 

Simptome

Pacienții confundă simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viață. Semnele problemelor endocrinologice includ:

  • Fluctuații ale greutății, constipație;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului;
  • Depresie.

Complicații

Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei, şi este esențială în buna funcționare a organismului. Și asta pentru că hormonii tiroidieni influențează consumul de energie, temperatura corpului și ritmul bătăilor inimii.