Biomarkeri: testarea, vitală în tratamentul cancerului pulmonar

conf. Laura Mazilu- biomarkeri, cancer pulmonar

Avansul terapeutic din ultimii ani permite tratarea cât mai multor boli, inclusiv a numeroase forme de cancer. Însă, uneori, pentru ca terapia să își atingă întregul potențial, trebuie efectuate analize speciale (biomarkeri) care identifică cel mai bun tratament pentru fiecare persoană în parte.

Din păcate, puțini pacienți știu ce sunt biomarkerii și care este importanța lor în reușita tratamentului. În acest context, MSD România și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au demarat campania ”Viața fără piese lipsă – Acționează. Discută. Testează”, care are ca obiectiv creșterea gradului de informare a pacienților cu privire la importanța testării biomarkerilor.

Statistici

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților, și devine o cauză tot mai frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, cel de col uterin și cel colorectal. În fiecare an, în țara noastră, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, această boală fiind responsabilă de aproximativ 20% dintre decesele cauzate de boala oncologicǎ.  Incidența mortalității prin cancer pulmonar depășește, astfel, numărul deceselor survenite în urma cancerelor mamar, colorectal și gastric, la un loc.

Cancerul pulmonar reprezintă una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluție foarte rapidă. Rata de supraviețuire la 5 ani, pentru toate stadiile de evoluție, pentru pacienții din România, este printre cele mai scăzute în Europa –  doar 11%, față de aproximativ 20% în țări ca Austria și Suedia.

Semne de alarmă

În cazul cancerului pulmonar, motivele pentru care pacienții ajung la medic în stadiu inoperabil sunt legate de lipsa simptomelor în stadiile incipiente. Cei mai mulți dintre pacienți nu se prezintă la medic pentru simptome ca tusea sau oboseala, pe care le asociază unor afecțiuni banale, cum este răceala, dar care sunt frecvente în cancerul bronhopulmonar. ”Semnele de alarmă care ar trebui să trimită o persoană la un control specializat sunt tusea, dispneea (lipsa de aer) și hemoptizia (tusea cu expectorație cu sânge). Populația cu cel mai mare risc de cancer pulmonar este populația fumǎtoare. Pentru populația la risc (adulți cu vȃrste ȋntre 55-80 ani, cu un istoric al fumatului de minim 30 pachete-ani, adică un pachet/zi x 30 ani, și care continuǎ sǎ fumeze sau care au abandonat fumatul ȋn ultimii 15 ani) se recomandǎ screening cu CT low-dose”, atrage atenția conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar oncolog.

Un prim pas pe care pacientul ar trebui să îl facă pentru a depista această boală cât mai curând este prezentarea la medicul de familie, la apariția primelor simptome respiratorii – tuse sau dispnee. De obicei, medicul de familie îi recomandă pacientului un consult la un medic specialist – penumolog sau internist, unde i se va face o radiografie pulmonară. ”Ulterior acestei investigații, pacientul este supus mai multor analize – EKG, HLG, biochimie, teste de coagulare, testul de spirometrie, CT toracic, pentru abdomen superior sau craniu și bronhoscopie. În funcție de simptomele clinice ale pacientului, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste sau analize suplimentare”, explică oncologul.

Terapiile inovatoare și eficiența lor

„Progresul științific înregistrat în diagnosticarea și tratarea cancerului a fost remarcabil în ultimii ani, fiind descoperit un număr impresionant de terapii inovatoare. Un exemplu relevant în acest sens este intrarea în practica medicală curentă a imunoterapiilor, tratamente cu un potențial extraordinar de a crește supraviețuirea pe termen lung și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer pulmonar. Însă, atât în ceea ce privește imunoterapiile, cât și celelalte terapii recomandate de medici pentru tratamentul cancerului pulmonar, pentru a identifica exact care sunt pacienții care vor răspunde favorabil la unul dintre aceste tratamente, este necesară identificarea biomarkerilor”, mai spune conf. univ. dr. Laura Mazilu.

Conform acesteia, „biomarkerii sunt indicatori care oferă informații despre procesele biologice normale, procesele de boală sau răspunsuri farmacologice la o intervenție terapeutică, fiind un element important al medicinei de precizie, prin faptul că ajută medicii să identifice pacienții cu o probabilitate mai mare de a răspunde la un medicament sau o terapie. În cazul cancerului pulmonar NSCLC, cel mai frecvent tip de cancer bronhopulmonar, au fost descoperite mai multe tipuri de biomarkeri, fapt ce a condus la dezvoltarea de terapii personalizate”.

Medicul oncolog concluzionează: testarea biomarkerilor îi permite medicului să înțeleagă mai bine unele dintre caracteristicile formei de cancer de care suferă un pacient. În cazul cancerului bronho-pulmonar, vorbim despre mutația EGFR, translocația ALK și expresia PD-L1. Spre exemplu, testarea expresiei PD-L1 prin imuno-histochimie este folosită de medic pentru a selecta pacienții care au o probabilitate mai mare de răspuns la prima linie de tratament cu terapie anti PD-L1. În acest moment, testarea biomarkerilor validați se face la recomandarea medicului, în baza unui voucher pe care pacientul îl folosește la un laborator de specialitate, testarea fiind gratuită. Mai mult, Ministerul Sănătății a anunțat, de curând, că ia în calcul crearea unui program național de testare a biomarkerilor, cu finanțare de la bugetul de stat”.

Prima platformă online despre testare biomarkeri pentru pacienții cu cancer pulmonar

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a lansat prima platformă online pentru testarea biomarkerilor, dedicată pacienților cu cancer pulmonar, proiect care face parte din campania ”Viața fără piese lipsă – Acționează. Discută. Testează”, demarată cu susținerea MSD România. Platforma pulmonar.invingemcancerul.ro conține informații cheie despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri și rolul testării acestora în tratamentul cancerului pulmonar, dar și un ghid de conversație menit să îl ajute pe pacient în discuțiile cu medicul, pentru a înțelege mai bine cum funcționează această testare și de ce este importantă pentru stabilirea tratamentului adecvat, în timp util.

Portalul Școala Pacienților se alătură acestui demers de informare a populației: accesând ebannerul de pe site, puteți să vă testați cunoștințele privind biomarkerii și cancerul pulmonar.