Blondie: Vocea copiilor care nu s-au născut ”perfecți”

asociatia Blondie- Adelina Toncean

2018 – 2 copii părăsiți în spital în fiecare zi, 1.360 decedați înainte de a împlini 1 an, atrag atenția reprezentanții nou înființatei Asociații Blondie.

Este o realitate cruntă, peste care se suprapune una și mai sumbră: acești copii necesită îngrijire medicală, necesită căldură sufletească și un om mare care să se ocupe de toate acestea…om mare care a plecat de lângă ei doar pentru că nu s-au născut ”perfecți”.

În sprijinul acestor copii a apărut Asociația Blondie, înființată de Adelina Toncean. „Ne propunem să construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afecțiuni medicale grave și cu risc de părăsire să primească susținerea necesară pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie să îi îngrijească și comunitățile care trebuie să îi accepte, astfel încât să îi poată sprijini în dezvoltarea lor ulterioară. Cu ajutorul volunitarilor și al experților, le vom și sprijin emoțional și educațional, pe lângă ajutorul financiar. Totodată, vom preveni aceste cazuri grave, asigurându-ne că fiecare naștere are loc la spitalul care e pregătit să intervină în modul cel mai potrivit cu afecțiunea nou-născuților”, a explicat Adelina, considerată vocea celor care nu au voce. În momentul de față, în cadrul Asociației sunt înscriși 3.000 de voluntari numai în București, motivați de povestea lui Blondie, băiețelul găsit de Adelina când avea doar 2 anișori și adoptat de ea ulterior. Din păcate, suferea de o malformație congenitală și avea nevoie de multă dragoste, deoarece fusese părăsit în spital, dar și de cineva care să se descurce în hățișul legislativ și medical. ”Sunt atât de multe blocaje până când toate actele sunt în regulă pentru ca un copil abandonat să fie operat, încât nu se întâmplă, de fapt”, a spus Adelina. Deși nu i se dădeau prea mari speranțe, Blondie (Cristi) a trăit până la 14 ani, iar decesul lui a motivat-o pe Adelina să lupte pentru toți copiii aflați în situații similare, inclusiv pentru familiile care nu reușesc să se descurce în astfel de cazuri.

De ce?

Datele statistice sunt descurajatoare:

  • unul din patru copii ajunși în sistemul de protecție specială a fost părăsit în maternitate, iar probabilitatea ca un copil născut prematur sau cu afecțiuni medicale grave să nu fie luat niciodată acasă este de aproape două ori mai mare decât în cazul unui copil sănătos;
  • 75% dintre copiii ajunși în sistemul de protecția copilului au fost părăsiți imediat după naștere. Este vorba despre copii născuți prematur sau cu alte afecțiuni;
  • majoritatea acestor copii provin din familii cu mame tinere, singure, cu tată necunoscut și fără sprijin din partea familiei.

Copiilor bolnavi abandonați în spitale li se răpește șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii ignorată și discriminată este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.

Strategie

Asociația Blondie își propune să rezolve aceste probleme printr-o strategie în mai mulți pași:

  1. Înainte de momentul nașterii:

O caravană prin țară pentru monitorizarea gravidelor în risc social.

  1. În maternitate (pentru copiii nou-născuți, cu afecțiuni grave, în risc de părăsire):

Crearea aplicației mobile ”Certificat de viață”, în parteneriat cu Asociația „Inima copiilor”, care să pună în contact, în timp real, toate instituțiile implicate. Aplicația este destinată profesioniștilor din spitale, personalului din cadrul Protecției Copilului, evidenței persoanelor, Poliție etc. Pentru cazul cel mai complex, în care mama nu naște în județul de domiciliu și pleacă din spital, este nevoie ca 11 instituții să comunice pentru salvarea la timp a copilului.

  1. În spital (pentru copiii singuri):

Programul de voluntariat ”Niciun copil singur în spital”, în parteneriat cu Asociația ”Inima copiilor”, care se desfășoară în prezent în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Curie” din București. Se va extinde la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din București și în țară la Timișoara și Constanța.

  1. La externare:

Înființarea unui Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afecțiuni grave, care va urmări prevenirea părăsirii copiilor cu afecțiuni grave în spital.

  1. Post-spitalizare:

Proiectul STEP TWO, ce presupune realizarea unui Centru de tranziție pentru copiii cu afecțiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de îngrijire medicală pe care mama nu poate să o acorde, din lipsa condițiilor.

  1. După întoarcerea în comunitate:

Susținerea financiară a familiilor care au în îngrijire copii cu afecțiuni medicale grave și monitorizarea evoluției stării de sănătate a copiilor cu afecțiuni grave.