Boala de reflux gastroesofagian: cum scăpați de ”arsurile” la stomac?

Aproximativ 50% dintre pacienții cu obezitate au reflux gastric la nivelul esofagului.

Aveți senzații de arsură la stomac sau vi se întoarce mâncarea înapoi? Vă treziți noaptea din cauza unei senzații de vomă? Dacă aveți și câteva kilograme (bune) în plus, atunci s-ar putea să vă confruntați cu boala de reflux gastroesofagian- o patologie în creștere care are legătură foarte mult cu stilul alimentar al ultimelor decenii, ce a dus la suprapondere și obezitate.

Boala de reflux gastroesofagian este una dintre multiplele afecțiuni asociate obezității, alături de diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, sindrom metabolic etc. Aproximativ 50% dintre pacienții cu obezitate au reflux gastric la nivelul esofagului.

Ca depistare a bolii, de multe ori singura metodă este endoscopia. ”Aceasta ar trebui făcută când avem o simptomatologie a bolii de reflux, adică atunci când avem senzație de arsură la nivelul capului, al pieptului, când ne arde pe gât, când avem durere, când avem eructații, regurgitații după masă și chiar și în absența mâncării. Există și pacientul atipic, cel care are kilograme în plus și cel la care s-ar putea să nu întâlnim simptomatologia specifică, dar care ar trebui investigat dacă urmează o direcție care ar avea nevoie de o corecție chirurgicală”, a afirmat dr. Ionuț Hutopilă, medic specialist chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Congresului Clubului Regal al Medicilor.

Tratament

Astăzi, boala de reflux este controlată în două direcții: una este medicamentoasă, iar cealaltă direcție este chirurgicală. ”Nevoia de intervenție chirurgicală apare atunci când tratamentul este ineficient, când pacientul acuză simptome severe chiar dacă ia tratamentul de o perioadă lungă. Intervenția chirurgicală mai este indicată atunci când avem clar o hernie hiatală, o ruptură a mușchiului diafract care generează reflux”, a explicat specialistul.

Ameliorarea simptomelor

– hidratare optimă (minimum 1,5 l de lichide)

– evitarea alimentelor și băuturilor care pot determina arsuri – de regulă grăsimi, prăjeli, alcool, ciocolată, mentă, ceapă, usturoi, condimente picante, cafea, băuturi carbogazoase, roșii, citrice.

– evitarea poziției orizontale imediat după masa: nu vă întindeți în pat după ce ați mâncat, ci așteptați cel puțin 3 ore înainte de a merge la culcare. Este bine, de asemenea, să nu vă aplecați imediat după mese și, în general, să evitați ridicarea de greutăți

– modificarea poziției de dormit – dacă aveți arsuri în timpul nopții, puteți încerca să dormiți cu capul mai ridicat decât trunchiul – înclinând patul sau salteaua sau adăugând mai multe perne

– evitarea fumatului – acest obicei scade presiunea și capacitatea sfincterului esofagian inferior de a funcționa corespunzător.