Căldura excesivă crește incidența accidentului vascular

Întrucât canicula se instalează până la sfârșitul acestei săptămâni, specialiștii atrag atenția asupra problemelor pe care le pot avea copiii, vârstnicii și persoanele cu probleme cardiace.

”În primul rând, căldura mare dă o stare de disconfort generală, care agită pacientul. Cresc valorile tensionale în ciuda unui tratament corect urmat până atunci, așadar crește incidența accidentului vascular coronarian sau cerebral. Dacă se adaugă și o umiditate excesivă, atunci pierderea de căldură a organismului prin transpirație este împiedicată, ceea ce poate duce, de asemenea, la precipitarea evenimentelor vasculare”, explică dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București.

Câtă apă bem?

Potrivit medicului, trebuie să consumați 3 litri de lichide pe zi, dacă nu aveți contraindicații medicale. ”Există multe persoane cărora nu le place să bea apă. Și asta nu e bine. În condiții de caniculă, lipsa unui consum de apă duce la deshidratare, la pierderea de apă și electroliți, la hipotensiune severă cu <leșin>. Pur și simplu, oamenii se simt amețiți și ajung să cadă pe stradă, fără să-și explice. În fond, explicația este foarte simplă și tratamentul și mai simplu: apa, care trebuie consumată în cantitate de minimum 2 litri pe zi, vara chiar și 3 litri, dacă pacientul nu are contraindicații medicale”, recomandă cardiologul.

Aer condiționat

În condiții de căldură sufocantă, tentația de a da aerul condiționat pe cât mai puține gade și de a sta sub el este mare. Dar încercați să vă abțineți. ”Dacă o persoană se așază fix în bătaia aerului condiționat, se poate confrunta cu dureri toracice nespecifice (junghiuri), care pot, totodată, să-i dea o stare de agitație. Persoana respectivă poate deveni anxioasă, iar durerea să o ducă cu gândul la infarct. Ceea ce este greșit, însă. Durerea toracică în stânga, în dreptul inimii, nu este periculoasă, și trebuie diferențiată de <angina>, durerea de inimă, care apare în mijlocul pieptului”, mai spune dr. Udroiu.