Campanie AES: depistarea Hepatitei C, prioritate în Sănătate

Aproximativ 17.000 de români din toată țara vor beneficia de testări gratuite pentru hepatita C. Asociația Echitate în Sănătate (AES) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2018, campania de testare a pacienților internați în mai multe spitale.

Infecția cu virus hepatitic C este o problemă de sănătate publică de o importanță deosebită în România, care ocupă locul 1 în Europa la numărul total de îmbolnăviri cu hepatita C, conform datelor de prevalență raportate de Organizația Mondială a Sănătății. Obiectivele campaniei de testare sunt creșterea ratei de diagnosticare a VHC în rândul populației generale care se adresează unei instituții medicale în vederea internă și educarea populației generale privind riscurile nediagnosticării și netratării infecției cu virus hepatitic C.

Depistarea pacienților asimptomatici infectați cu VHC va fi urmată de îndrumarea acestora către centrele specializate pentru evaluarea viremiei și instituirea tratamentului.

Hepatita C este o boală care poate fi prevenită și tratată, însă aproximativ 70% din cazuri sunt asimptomatice. Bolnavii sunt depistați rar și întâmplător, doar 10% dintre persoanele infectate fiind diagnosticate. Depistarea la timp a bolii previne cazurile grave de boală, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic produs de acest virus.

Tratament

Pentru cazurile depistate, pacienții beneficiază de tratament asigurat de CNAS. Începând de acum doi ani, sistemul de sănătate românesc oferă terapii inovatoare pentru tratamentul hepatitei C în stadii grave de boală, însă lipsa unui vaccin este un factor important în creșterea numărului de infectări cu virusul Hepatitei C. „Estimările specialiștilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienților infectați înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a declarat  prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.