Campanie antidiscriminare pentru persoanele cu dizabilități

100 de persoane cu dizabilități vor primi fotolii rulante în cadrul campaniei “Nu sunt invizibil”, organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR). Această campanie a început vineri, 10 iunie, cu un marș în scaune cu rotile pe traseul Piața Unirii- Parcul Tineretului.

În România sunt peste 765.000 de persoane cu dizabilități, iar femeile reprezintă aproximativ 53%. Deși există legi care impun accesibilizarea spațiului public penru persoanele cu dizabilități, acestea sunt, de cele mai multe ori, ignorate. “Persoanele cu dizabilități se confruntă cu multe probleme, de la lipsa accesului la educație, la lipsa accesului la spațiul public și la servicii în general. E trist că avem foarte multe legi, unele dintre ele foarte bine elaborate, dar care nu se aplică și nu se dau sancțiuni pentru lipsa aplicării lor. Ca persoană în scaun rulant, de fiecare dată când am încercat să atrag atenția cuiva că mi-a îngrădit accesul la spațiul public, fie că este un șofer care a parcat pe locurile alocate persoanelor cu handicap, fie că este vorba de un patron de terasă care a ocupat rampa de acces, aproape am fost linșată”, a declarat Daniela Daniela Tontsch, președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România.

În cele două zile ale campaniei “Nu sunt invizibil”, organizată vineri și sâmbătă (10 și 11 iunie 2016), bucureștenii pot participa la un marș în scaune cu rotile și un traseu cu rampe și borduri. Cu alte cuvinte, oamenii fără handicap vor putea experimenta ce pățesc zi de zi cei cu dizabilități, care nu se pot deplasa nestingheriți. “Mersul cu transportul în comun, accesul în clădiri, chiar și mersul pe stradă- toate acestea sunt aproape imposibile din cauza bordurilor prea înalte. Este foarte greu să te deplasezi prin București dacă ești într-un fotoliu rulant, este dificil să manevrezi un scaun cu rotile în care se află o persoană cu dizabilități. Pentru cei care au îndoieli sau care vor să afle cum e să depinzi de scaunul rulant am organizat un traseu special, cu rampe și borduri, obstacole cu care persoanele cu dizabilități se confruntă în fiecare zi”, a explicat Rozalina Lăpădatu, președinte al APAA.

 

Donație de fotolii rulante

Organizatorii evenimentului vor dona 100 de fotolii rulante persoanelor cu dizabilități. Tot ce trebuie să facă acestea este să trimită un email la adresa apaaro@gmail.com sau o scrisoare la adresa APAA, str. Ioniță Cegan nr. 3, vl. P27, ap. 1, sector 5, București  și să atașeze o copie după certificatul de dizabilitate, o scrisoare eliberată de medic care să certifice că au nevoie de scaun rulant, o fotografie și, eventual, o scrisoare în care să își descrie situația.

 

Programul activităților

Organizatorii campaniei “Nu sunt invizibil” vă așteaptă vineri și sâmbătă, în Parcul Tineretului (Intrarea Șincai) cu un program variat. Vineri, până la ora 19.00, au loc demonstrații sportive, iar între orele 19.00 și 21.00 artiștii Marlene Hristea, Zoltan Butuc și Tic Petroșel (persoane cu dizabilități) vor susține un concert.

Sâmbătă, între orele 10.00 și 13.00 vor fi susținute trei seminarii: „Antioxidanți din alimente și suplimente” (dr. Lidia Cremer), „Să învățăm să ne planificăm activitățile” (Rozalina Lăpădatu) și „Cum pot fi accesate servicii de kinetoterapie la domiciliu” (Alexandru Răuț). Tot sâmbătă, între orele 10.00 și 14.00, Parcul Tineretului va găzdui alte demonstrații sportive.

Pentru mai multe informații puteți accesa  www.apaa.ro sau www.fcndr.ro.