Cancer pulmonar: finanțare pentru markeri tumorali

cancer pulmonar- markeri tumorali

În România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, ceea ce denotă importanţa prevenţiei primare şi secundare care determină creşterea speranţei de viaţă.

Participanții la workshop-ul ”Politici publice în domeniul cancerului pulmonar” au reiterat necesitatea implementării politicilor existente de combatere a consumului de tutun, fiind dovedită cauzalitatea directă între apariţia cancerului pulmonar şi fumat. De asemenea, formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic.  Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, „începând cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit”. Organizarea și finanțarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă un început logic a unei strategii de diagnostic și tratament a cancerului.

Tumor board

Un alt subiect dezbătut în cadrul acestei întâlniri a fost necesitatea abordării multidisciplinare a cazurilor. „Începand din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică. Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidisciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, vor decide conduita terapeutică adecvată”, a mai declarat Sorina Pintea.

Medicamente compensate

Anul trecut, în Lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse molecule noi, printre care se numară şi molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar.  „Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiţii de care Ministerul Sănătăţii va beneficia în acest an, vom achiziţiona aparatura necesară pentru diagnostic şi tratament, astfel încât specialiştii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecţiune”, a mai subliniat Sorina Pintea.