Cancerul cervical: mituri dărâmate

Unul dintre cele mai des întâlnite cancere feminine, cancerul cervical poate fi prevenit și chiar vindecat dacă este depistat la timp. Dar acest lucru presupune ca femeile să aibă informațiile corecte. De câte ori trebuie să facem analize, când trebuie să ne punem semne de întrebare, de ce este important să facem analize specifice și, mai ales, care sunt cele mai importante analize care permit depistarea timpurie a bolii – iată câteva dintre cele mai des întâlnite dileme ale femeilor.

Nu trebuie să fac analize deoarece nu am un istoric familial de cancer cervical

Care este adevărul – Cele mai multe cancere cervicale sunt cauzate de anumite tulpini ale virusului HPV. Acesta se răspândește prin contactul sexual (vaginal, oral, anal) cu cineva care este infectat. Virusul este atât de des întâlnit încât orice persoană activă sexual îl va dobândi la un moment dat în timpul vieții, dacă nu a fost vaccinată anterior anti- HPV. Deși virusul este întâlnit frecvent, foarte puține persoane infectate vor ajunge la cancer. Lipsa istoricului familial de cancer nu este un indicator sau un motiv pentru a nu face analize.

Nu fac analize pentru că nu am simptome

Care este adevărul: Testul de screening este efectuat pentru a se depista anormalități la persoanele aparent sănătoase, care nu prezintă niciun simptom. Atunci când există simptome, testul se face pentru a afla cauza lor. Femeile cu celule cervicale anormale nu prezintă, de obicei, simptome. Dar aceste celule pot fi detectate și analizate. Femeile nu ar trebui să aștepte apariția simptomelor pentru a se testa. Totuși, dacă vă confruntați cu sângerări inexplicabile, mergeți imediat la doctor pentru a vedea de ce.

Nu vreau să fac analize pentru că oricum cancerul cervical nu se vindecă

Care este adevărul: Screeningul ajută la prevenirea cancerului cervical, deoarece depistează celulele anormale de la nivelul cervixului, astfel încât să poată fi tratate înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, ajută la depistarea cancerului în stadiu incipient, atunci când tratamentul are un efect mai bun. Femeile care nu fac analize regulate ratează șansa de a depista la timp, când tratamentul este foarte eficient, modificările țesutului cervical.

Recomandări internaționale

  • Test Babeș Papanicolau la fiecare 3 ani pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani
  • Test Babeș Papanicolau și test HPV la fiecare 5 ani pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani

Sursa: https://blogs.cdc.gov/cancer/2018/01/09/3-myths-about-cervical-cancer-screening/?s_cid=govD_CancerNews2018-01-11_02