Cancerul colorectal: analize gratuite pentru depistarea bolii

screening- cancerul colorectal

Seniorii bucureșteni pot participa, din luna august, la un program de screening gratuit pentru cancerul colorectal.

În cadrul programului,  1.500 de bucureșteni cu vârste de peste 50 de ani vor beneficia, cu titlu gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal. În funcție de evoluția și rezultatele programului, Primăria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti și instituțiile partenere iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia până la 5000 de beneficiari.

Programul va avea la bază o metodă de screening non-invazivă, importantă și eficientă: Testul imunochimic FIT. Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariției unei suspiciuni, persoanele vor fi direcționate către medicii specialiști în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii și a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit cu titlu gratuit, costurile necesare derulării programului fiind suportate integral de către instituțiile partenere.

Proiectul urmează a fi implementat în baza unui Regulament care va fi publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, www.cs-mb.ro.

Potrivit statisticilor, în anul 2018, cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în România, fiind depășit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladie a depășit 6.000 de persoane în anul 2018. Cu toate acestea, România rămâne una din puținele țări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal. Conform specialiștilor, supraviețuirea în cazul pacienților care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboară la 70% dacă boala este identificată. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supraviețuire este de cel mult 20%.

,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață” este un program care propune creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța existenței unui stil de viață sănătos și cunoașterea factorilor de risc. Implementarea acestui program urmărește Planul Global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020 și are la bază strategia națională privind NCD (Non-communicable diseases, aici fiind incluse cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare).