Cancerul de piele este tratabil, nu fatal

cancerul de piele este tratabil- Euromelanoma Day 2019

Cancerul de piele, în diversele sale forme, este cel mai frecvent cancer întâlnit la om, o treime dintre toate cancerele diagnosticate în lume fiind cele ale pielii.

În Europa și în SUA, incidența cancerului de piele a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani, în prezent se estimează că 1 din 5 persoane va avea cancer de piele. Există 4 tipuri de cancere ale pielii: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase, cheratoza actinică și melanomul.  Din acestea, melanomul este forma cel mai puțin frecventă, dar, de asemenea, cea mai periculoasă, fiind  responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Un om moare în lume la fiecare 9 minute din cauza unui melanom! Ca frecvență, melanomul se află pe locul 5 dintre toate cancerele la bărbați și pe locul 6 la femei.  Dacă melanomul este descoperit și tratat la timp, supraviețuirea după 5 ani este de peste 95%, adică aceeași ca la persoanele fără melanom. Dacă melanomul este descoperit după ce a metastazat, rata de supraviețuire după 5 ani este de aproximativ 15%.

Diagnostic și tratament precoce

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat campania Euromelanoma Day 2019, ce are ca scop promovarea informațiilor cu privire la prevenirea cancerului de piele, diagnosticarea și tratamentul precoce. „ Ne propunem să convingem opinia publică să conștientizeze pericolul expunerii la radiațiile solare, dar și să încurajăm prezentarea la medical dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele” a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președinte SRD.

Sub sloganul „Înfrângerea negării: cancerul de piele este tratabil, nu fatal!”, Euromelanoma și Fundația pentru Cercetarea melanomului a identificat 3 etape ale negării în cazul cancerului de piele – negarea nevoii de protecție solară, negarea simptomelor și negarea nevoii de îngrijire medicală corespunzătoare. Campania are trei faze: Învață (care sunt riscurile), Verifică (controlul de specialitate) și Previne (în funcție de tipul de piele, se aplică măsurile de prevenție). În cadrul campaniei vor avea loc prezentări pentru liceeni susținute de către medici rezidenți din orașele București, Constanța, Craiova, Cluj Napoca, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, și consultații gratuite oferite turiștilor aflați pe litoral în stațiunile Mangalia, Neptun și Jupiter în lunile iulie și august.

Negarea

Specialiștii au atras atenția asupra cazurilor de cancer cutanat, unde există tendința de a nega această afecțiune mai mult decât în alte cazuri de cancere de piele.  Acest aspect se datorează și faptului că leziunile dermatologice nu prezintă o simptomatologie cu dureri, cu prurit.  De aceea „pacienții cu suspiciune de cancer cutanat sunt sfătuiți să vină cât mai repede la medic pentru un diagnostic precoce, riscul de a se transforma într-o leziune malignă fiind mai mic în această situație” a adăugat dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD.

Prevenție

Cea mai bună metodă de luptă împotriva cancerului de piele este prevenția. Cancerul de piele este un tip de cancer a cărui apariție poate fi foarte ușor evitată. Datorită faptului că poate fi văzut, poate fi depistat devreme și cel mai important factor de risc, expunerea la razele UV, poate fi redusă. Purtarea unor haine care vă protejează, evitarea expunerii directe la soare între 11am și 3pm pe timpul verii (când radiația UV atinge un nivel maxim), alegerea zonelor cu umbră și aplicarea regulată a cremelor cu factor de protecție solară ridicat, reprezintă principalele mijloace prin care vă puteți proteja de razele nocive. Persoanele cu ochi albaștri, păr roșcat sau blond, piele deschisă la culoare, care se ard ușor, se bronzează puțin și cei cu pistrui apăruți după expunerea la soare, sunt considerați a avea un risc foarte mare de a dezvolta cancer de piele. O atenție deosebită trebuie acordată pentru protejarea copiilor, deoarece expunerea exagerată la soare în timpul copilăriei crește riscul de apariție a unui cancer de piele pe parcursul vieții.