Cancerul de sân, o boală tratabilă dacă este depistată în stadiu incipient

”Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!”. Cancerul de sân este forma de cancer cel mai des întâlnită în rândul femeilor.

Dacă nu este depistat în stadiu precoce, cancerul mamar se poate răspândi la alte părți ale corpului, fiind denumit cancer de sân avansat. Depistarea cât mai devreme a cancerului mamar se poate face de către orice femeie, prin autopalparea sânilor. Tocmai de aceea, până pe 20 octombrie, studenții de la Medicină vor învăța femeile care vin în Centrul Comercial Orhideea cum să își facă autopalparea sânilor, în cadrul campaniei ”Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!”.

”În ultimii ani, cancerul de sân a devenit o boală tratabilă și chiar curabilă, în măsura în care acesta este depistat la timp. Pentru a ajunge la această țintă, este foarte important efortul de educare în privința depistării precoce, pentru toate femeile. Autopalparea poate fi un prim pas în direcția unei diagnosticări timpurii a cancerului de sân, cu condiția ca orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic”, a declarat dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră.

Stadiile cancerului de sân

Cancerul de sân incipient (eBC) reprezintă cancerul limitat la zona sânului, care nu a metastazat/răspândit la alte părți ale corpului. Aproximativ 1,67 milioane de cazuri noi de cancer la sân sunt diagnosticate la nivel mondial în fiecare an, majoritatea în stadiu incipient. Scopul tratamentului în acest stadiu al bolii este de a preveni recidiva  ei sau evoluția într-un stadiu avansat și incurabil. Dacă boala este diagnosticată și tratată în stadiu incipient, aceasta va avea rate înalte de supraviețuire, fără simptome. Din păcate, chiar și cu opțiunile de tratament existente, aproximativ o treime dintre paciente trec la forma avansată a bolii

Cancerul mamar avansat (aBC) este diagnosticat la opt femei pe oră, în Europa, doar una din patru supraviețuind la 5 ani de la diagnosticare. Simptomele formei avansate a cancerului mamar includ dispnee, oboseală extremă, dificultăți de vedere și în menținerea echilibrului.

În cadrul campaniei ”Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!”, derulată prin intermediul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), 2.500 de hope kit-uri (care conțin material educaționale despre cancerul mamar și diferite produse de îngrijire pentru femei) vor fi distribuite pacientele din spitale bucureștene și din țară. ”Pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân este foarte important să ştie că nu sunt singure în lupta cu boala. Cu ajutorul acestui Hope Kit vrem să dăm un mesaj de speranţă pacientelor, să le ajutăm să treacă mai uşor peste perioadele mai dificile ale tratamentului, pentru a putea să iasă învingătoare din lupta cu această boală”, a afirmat Cezar Irimia, președinte FABC.