Cancerul inimii- o boală rară: simptome și tratament

cancerul inimii- simptome

Deși bolile cardiovasculare sunt primele cauze de mortalitate, cancerul inimii este destul de rar.

Ani de zile, Mihai s-a simțit îngrozitor. ”Oboseala pe care o resimțeam era de necrezut, mă simțeam mai mult decât obosit. Veneam de la serviciu și nu eram în stare să mai fac nimic”.

Mihai a fost controlat de numeroși doctori și a efectuat teste de stres, o evaluare de apnee de somn și alte analize, iar unul dintre medici i-a recomandat un CT al vezicii biliare. Acela a fost momentul în care a fost depistată tumora la inimă.

Tumora era de mărimea unei mingi de tenis de câmp și s-a efectuat o intervenție chirurgicală de urgență pentru îndepărtarea ei. Deși bolile cardiovasculare sunt primele cauze de mortalitate, cancerul inimii este destul de rar. Un studiu american sugerează că tumorile cardiace primare- cele care se dezvoltă chiar în inimă- afectează 1,38 de persoane din 100.000 în fiecare an. ”Un chirurg cardiovascular se întâlnește cu un asemenea caz o singură data în întreaga carieră”, spune dr. Monika Leja, oncolog cardiovascular la Centrul Cardiovascular Frankel al Universității din Michigan.

Aproximativ 75% din tumorile cardiace sunt benigne, adică nu sunt canceroase. Cancerele care pleacă de la inimă către plămâni, sâni sau alte părți ale corpului sunt mult mai des întâlnite. ”Dar când tumora se formează în inimă, cel mai probabil vor apărea malformații genetice”, atrage atenția dr. Leja. Inima este formată din țesut conjunctiv, iar cancerul acestui tip de țesut este foarte rar. Mai degrabă apare un cancer la țesutul epitelial care căptușește organe precum prostata, sânii, colonul, pancreasul, stomacul, esofagul sau pielea. În schimb, inima este mai predispusă la boli care afectează vasele de sânge, precum boala aterosclerotică și hipertensiunea, deoarece inima este extrem de dependentă de alimentarea cu sânge. De asemenea, inima este predispusă și la boli care afectează funcțiile mușchilor ce pompează sângele, dar și la boli care afectează sistemul  de semnale electrice.

Având în vedere că 75% dintre tumori sunt benigne, acestea pot fi îndepărtate prin intervenții chirurgicale. Dacă nu sunt operate, tumorile pot cauza probleme deoarece bucăți din ele se pot rupe și pot cauza accidente vascular- cerebrale. Tumorile cardiace maligne sunt tratate cu chimioterapie sau intervenții chirurgicale, ori ambele, în funcție de tipul tumorii.

Simptome

În unele cazuri de tumori cardiace, de orice fel ar fi acestea, pot să nu existe simptome. În alte cazuri, simptomele pot fi medii sau severe. De multe ori, simptomele uneori tumori cardiace pot apărea brusc și pot fi similare celor ale bolilor cardiovasculare. Simptomele unei tumori cardiace primare apar adesea la o simplă schimbare a poziției corpului și pot include:

  • dificultăți în respirație când stați întins sau când dormiți
  • senzație de leșin sau amețeală
  • palpitații sau ritm cardiac rapid
  • dureri în piept sau senzație de strânsoare în piept

Simptomele mai generale le imită pe cele ale endocarditei și pot include:

  • Febră sau tuse
  • Pierdere involuntară în greutate
  • Dureri articulare
  • Schimbarea culorii de pe degete (de obicei în albastru- fenomentul Raynaud)- atunci când se aplică presiune
  • Curbarea unghiei cu mărirea țesutului moale al degetului
  • Umflarea picioarelor, gleznelor sau abdomenului