CardioCheck – testări ale tensiunii arteriale

CardioCheck: Până pe 24 februarie, persoanele din Cluj- Napoca, Iași și Oradea vor beneficia de testări ale tensiunii arteriale.

Federația Asociaților Studenților Farmaciști din România organizează, în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, campania CardioCheck, care are ca obiectiv informarea publicului larg despre riscurile afecțiunilor cardiace și a importanței monitorizării tensiunii arteriale și a altor parametric, ce pot indica posibilitatea unei afecțiuni.

În orașele vizate, studenții din asociațiile locale ale FASFR vor realiza testări și vor discuta cu oamenii despre factorii de risc care pot favoriza apariția afecțiunilor cardiovasculare şi modalități de combatere a acestora. Totodată, va exista și o campanie online de informare ce va cuprinde webinarii, discuții cu pacienți, campanie de Social Media cu informații despre factorii de risc în bolile cardiovasculare, importanța monitorizării tensiunii, a unui stil de viață sănătos, etc.

Statistici UE

La nivelul Uniunii Europene, 37% din decese apar din cauza afecțiuniilor cardiovasculare. În anul 2014 s-au înregistrat în România 133.056 de decese, dintre care 25.174 din cauza cardiopatiei ischemice, 19.867 din cauza infarctului miocardic și 23.864 din cauza altor patologii cardiovasculare.

Hipertensiunea arterială este, potrivit calculelor realizate prin termeni DALY, de 18 ori mai mare în România decât în Olanda, de 15 ori mai mare decât în Marea Britanie, de 4 ori mai mare decât în Germania, de 5 ori mai mare decât în Polonia şi cu circa 75% mai mare decât în Bulgaria. În România, tensiunea arterială afectează 12289 de persoane la 100.000 de locuitori.

”Ca viitori farmaciști, prevalența mare a bolilor cardiovasculare ne îngrijorează. Din acest motiv, dorim să ne implicăm alături de alte organizații care militează pentru îmbunătățirea stării de sănătate din România, pentru organizarea unor campanii de informare a populației. Considerăm că o implicare a studenților farmacişti încă din timpul facultății în astfel de proiecte facilitează dezvoltarea lor ca viitorii profesionişti care să facă prevenția de care este atât de multă nevoie în România şi în farmacii”, a declarat Alexandru Trif, coordonator Sănătate Publică din cadrul Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România.