Care operație by-pass are rezultate mai bune?

La cinci ani după operația by-pass, pacienții a căror intervenție chirurgicală a fost realizată cu ajutorul unei pompe cord- pulmon au trăit mai mult decât cei ai căror chirurgi nu au folosit dispozitivul, arată un nou studiu.

Începând cu anii 1990, chirurgii cardiovasculari au folosit în mod frecvent două abordări diferite pentru a efectua operații de grefă by-pass coronarian. By-passul arterei coronare crează noi căi de circulație a sângelui spre inimă, deoarece căile vechi sunt blocate de placa din arteră. O bucată de vas de sânge este luată dintr-o altă zonă a corpului (adesea piciorul) și folosită pentru a „ocoli” un vas blocat care merge în inimă, potrivit Institutului Național al Inimii, Plămânului și Sângelui din SUA.

Cele două modalități diferite de a efectua această intervenție chirurgicală au fost denumite „on-pump”- asistate de o mașină cord- pulmon- și ”off-pump”. Decizia privind procedura care produce rezultate mai bune a fost controversată.

„Mașina cord- pulmon vă permite să opriți inima, astfel încât să puteți coase grefele fără ca sângele să curgă”, a spus dr. Frederick Grover, profesor de chirurgie cardiacă la Universitatea din Colorado. Acest lucru permite chirurgului să lucreze la o inimă care este complet expusă și nu se mișcă, a spus el. Când operațiile se fac pe pompă, chirurgii sunt capabili să facă mai multe grefe. În chirurgia off-pump, inima este o țintă în mișcare, deoarece continuă să pompeze sânge.

Acest raport se referă la rezultatele pe cinci ani ale pacienților care au avut o intervenție chirurgicală cardiacă, ca parte a studiului realizat de o asociație a veteranilor din SUA pe intervențiile on- pomp versus off- pomp efectuate din februarie 2002 până în iunie 2007. În acest studiu, mai mult de 2200 de pacienți din 18 centre au fost selectați în mod aleatoriu pentru a fi operați. Aceștia au fost evaluați la un an după operație și apoi la cinci ani.

În mod specific, cercetătorii au analizat apariția unor probleme cardiace majore, inclusiv moartea din orice cauză, necesitatea unor noi proceduri cardiace sau atacuri de cord nonfatale. După un an, mai mulți pacienți cu intervenție off-pump au murit sau au nevoie de proceduri noi, față de cei cu chirurgie on- pump. La cinci ani după intervenția chirurgicală, rata mortalității în rândul celor din grupul off-pump a fost de peste 15%, comparativ cu 12% la cei on- pump.

În plus, mai multe persoane care au avut o intervenție chirurgicală off- pump au avut probleme cardiovasculare majore față de cei on- pump – 31% față de 27%. Cercetătorii au verificat și efectele intervenției după cinci ani, inclusiv moartea cauzată de bolile de inimă și rata atacurilor de cord nonfatale. Ratele acestor rezultate secundare par a fi aproximativ aceleași pentru ambele grupuri.

Intervențiile off- pump nu sunt indicate decât pacienților cu anumite probleme, cum ar fi o aortă puternic calcifiată. Altă indicație pentru acest gen de operație este insuficiența hepatică.

Sursa: https://medlineplus.gov/news/fullstory_167878.html