Cât de repede se începe reabilitarea după AVC?

Accidentul vascular- cerebral reprezintă o urgență medicală, iar specialiștii atrag atenția că, în lipsa unei intervenții corespunzătoare, gradul de dizabilitate și chiar ortalitate este crescut.

Accidentul vascular-cerebral (AVC) reprezintă o problemă de sănătate pe termen lung – deoarece este o cauză atât de mortalitate, cât și de dizabilitate- pacientul este adesea forțat să iasă din viața profesională, devine o povară pentru ceilalți pentru că necesită îngrijire specializată, poate să fie imobilizat la pat. Toate acestea reprezintă un efort enorm pentru pacient, pentru familie și pentru societate. Din fericire, dizabilitatea poate fi combătută dacă se iau măsuri adecvate și la timp.

Potrivit dr. Nicolae Grecu, medic specialist Spitalul Universitar de Urgență București, Unitatea de Urgențe Neurovasculare, cu cât reabilitarea începe mai repede, cu atât este mai bine. ”Evident, în funcție de tipul și severitatea accidentului vascular- cerebral. Dacă pacientul se află în stare de conștiență, fără probleme de tensiune sau alte probleme de sănătate, recuperarea poate începe chiar de a doua zi. Cu cât lucrurile se încep mai repede și se fac într-un ritm mai susținut, șansele ca pacientul să se apropie cât mai mult de un status normal, existent înainte de AVC, sunt mult mai mari”, a explicat specialistul în cadrul primei zile a Masterclass Școala Pacienților, organizat de revista Politici de Sănătate la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).