Cataracta afectează unul din doi vârstnici: simptome și tratament

Cataracta poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și este complet reversibilă. Din păcate, 70% dintre românii de peste 60 de ani nu merg la control oftalmologic o dată pe an. 66% dintre pacienții cu cataractă nu sunt informați că își pot corecta și alte defecte ale vederii odată cu operația de cataractă.

Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmologie, a lansat campania „Vezi diferența!”. Scopul campaniei este informarea publicului larg despre simptomele, riscurile și soluțiile pe care le au persoanele cu această afecțiune.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

Potrivit unui studiu realizat recent în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă. Studiul scoate în evidență nevoia de informare despre cataractă și soluțiile pentru tratamentul acesteia.

Potrivit OMS, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă. Studiul a arătat că 31% dintre pacienții care erau programați pentru operația de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operației. Aproximativ 50% dintre pacienți renunță la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia.

Românii consideră că văzul este cel mai important dintre simțuri

Persoanele intervievate într-un studiu, care nu se operaseră de cataractă, au spus că vederea încețoșată este principalul simptom al afecțiunii (79%). Alte simptome sunt recunoscute într-o proporție mai mică (dificultatea de a vedea noaptea, culori șterse sau cu o nuanță gălbuie, dureri oculare și vedere dublă), între 10% și 20% dintre respondenți identificându-le.

În ceea ce privește vizitele medicale, aproape 70% dintre respondenții din România nu se duc la control o dată pe an, așa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme.

Operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii

Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație, o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute.  Potrivit studiului, 80% dintre respondenți știu că operația este un tratament posibil. Procente foarte mici menționează și alte opțiuni (picături pentru ochi, vitamine, schimbarea ochelarilor).

66% dintre români nu sunt informați despre faptul că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii. 64% dintre persoanele operate au mărturisit că nu au fost informate de către oftalmologul lor despre tratamentele avansate de corectare a astigmatismului și/sau prezbiopiei.

93% dintre respondenți confirmă că ar aloca mai mulți bani pentru operația de cataractă, corectând astfel și alte probleme ale vederii – astigmatismul și prezbiopia.

94.000 de operații anual, în România

Anual, în țară se fac aproximativ 94.000 de operații de cataractă, dintre care aproape 50.000 în clinicile private. În România există 75 de spitale cu departament de oftalmologie și 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie.  Sunt înregistrați 1.200 de medici oftalmologi, dintre care 260 sunt chirurgi.

Pentru realizarea intervenției, casele de asigurări alocă fonduri. Valoarea compensată a acestor cristaline este 284 de lei în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În clinicile private costul operației este cuprins între 1.500 și 5.500 lei. În UE, anual, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală.

Despre cataractă, prezbiopie și astigmatism

Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea). Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și este complet reversibilă prin procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului natural, opacifiat, cu unul artificial. Peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie (scăderea acomodației cu diminuarea vederii de aproape). Peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă si de astigmatism (vedere neclară, la apropiere și la distanță).