Ce nu trebuie să faceți când aveți mătreață

Multă lume se confruntă cu mătreața, un semn că pielea scalpului se exfoliază. Este perfect normal ca acest lucru să se întâmple. Problemele apar atunci când exfolierea se produce în exces.

Medicii primari pot diagnostica și trata majoritatea cazurilor de mătreață. Dermatologii sunt experți în boli ale pielii. Mătreața în sine nu produce simptome. Totuși, cea mai cunoscută cauză a acesteia- dermatita seboreică (seboreea)- este o iritație roșie care tinde să apară pe scalp, urechi, pe față, pe piept și pe spate. Cauza seboreei este necunoscută, deși un organism de drojdie care se găsește pe piele – Malassezia furfur- poate juca un rol în apariția acesteia.

Cea mai cunoscută manifestare secundară a seboreei scalpului este mătreața. Seboreea produce plăci de piele roșie solzoază care dau senzația de mâncărime. Acei solzi acumulați se numesc mătreață. Porțiuni roșiatice pot apărea și pe sprâncene, pe frunte, în canalul auditiv și pe porțiunile de piele dintre nas și buze. Deși pielea afectată de seboree poate părea uscată, nu este cazul: cremele hidratante nu sunt de prea mare ajutor în acest caz.

Seboreea scalpului poate încetini creșterea părului, dar nu cauzează căderea acestuia. Adesea, seboreea scalpului nici nu produce mâncărimi semnificative. Seboreea poate apărea în copilărie, la scurt timp după naștere, și poate dura câteva luni. Poate afecta scalpul sau poate produce plăci solzoase pe corp. Seboreea poate apărea la orice vârstă.

 

Alte boli

Unele persoane care au un sistem imunitar slăbit, precum cele care fac chimioterapie, cele cu HIV sau anumite afecțiuni neurologice, pot avea seboree. Este important să înțelegem, totuși, că serboreea este o afecțiune banală, care afectează în jur de 5% din populație (în general bărbați). Mulți dintre cei care au mătreață sunt complet sănătoși și nu au boli interne sau probleme de imunitate.

Există o varietate de alte boli inflamatorii care produc mătreața în exces, inclusiv psoriazis, infecții fungice ale pielii scalpului și dermatite de contact alergice.

 

Diagnosticare

După o examinare amănunțită a scalpului, cauza majorității cazurilor de mătreață este de obicei vizibilă. Ocazional, medicii pot lua în considerare să efectueze o biopsie a scalpului (o porțiune mică de piele este îndepărtată sub anestezie locală și analizată la microscop). Tratamentul contra seboreei combate inflamația pielii fie direct, prin creme și loțiuni cu cortizon, fie prin loțiuni și șampoane împotriva mătreții. Tratamentul ar trebuie să vizeze cauza mătreții.

 

Ce nu ajută

  • Hidratarea- loțiunile hidratante nu fac altceva decât să înmoaie plăcile solzoase și să facă pielea să arate și mai roșie
  • Schimbarea mărcii de șampon: acest produs nu cauzează mătreață. Totuși, șampoanele medicinale pot ajuta. Specialiștii atrag atenția că șamponarea frecventă a părului poate chiar preveni apariția mătreții.
  • Schimbarea modului în care vă îngrijiți părul: nu există un șampon sau un balsam potrivit. Mai important este frecvența cu care sunt folosite aceste produse. Ca o regulă, cu cât vă spălați mai des pe cap cu șampon, cu atât este mai bine. Seboreea și mătreața nu sunt cauzate de spălarea excesivă cu șampon- acesta nu ”usucă scalpul”. Vopselele de păr și balsamurile nu cauzează și nici nu agravează mătreața.
  • Schimbarea antiperspirantului: când vă înroșiți la subraț din cauza seboreei, aproape orice va determina înroșirea mai puternică, deși aceste produse doar agravează seboreea și nu o cauzează.

 

Remedii casnice

  • Șampoane- sunt câteva ingrediente în șampoanele medicinale are ajută la controlul mătreții scalpului și toate sunt disponibile fără rețetă: păcură, acid salicilic, carbonat de zinc, sulfura de seleniu, ketoconazol. Oricine poate utiliza oricare ditre aceste ingrediente permanent sau doar o dată- de două ori pe săptămână, în funcție de severitatea simptomelor. Dacă problema dispare, folosiți șampoane nemedicinale. Dacă un anumit șampon este bun o perioadă și apoi nu își mai face efectul, schimbați-l. Pentru cazurile rezistente, alternați două tipuri diferite de șampon.

Multe persoane, în special vârstnicii, cred că este dăunător să se spele frecvent cu șampon. Unii evită să se spele pe cap mai mult de o dată pe săptămână. Totuși, este puțin probabil ca spălarea zilnică să producă alte efecte în afară de îndepărtarea mătreții.

 

Produse medicinale

Două tipuri adiționale de produse medicinale care combat seboreea sunt cremele pe bază de cortizon și cremele antifungice. Cremele și loțiunile corticosteroide reduc inflamația. Pot fi achiziționate fără prescripție produse cu o concentrație de 0,5 sau 1%. Pot fi folosite în siguranță pe față și, de obicei, își fac efectul în doar câteva zile dacă sunt aplicate de două ori pe zi. Aceste produse sunt disponibile și sub formă de loțiuni pentru scalp, care trebuie aplicate o dată pe zi, preferabil pe părul  umed, după ce v-ați spălat cu șampon. Unii pot folosi cremele corticosteroide în același timp cu șampoanele medicinale.

Cremele antifungice sunt adesea eficiente, deoarece reduc numărul de organisme de drojdie care se află pe piele. Cremele fără prescripție sunt clotrimazol 1% și miconazol 2%. Cremele antifungice trebuie aplicate de două ori pe zi.

Ca și în cazul șampoanelor, cremele trebuie aplicate până când seboreea se diminuează. Când seboreea revine (iar acest lucru se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu),cremele ar trebui folosite din nou.

Medicul primar sau dermatologul poate prescrie șampoane sau creme antifungice ori corticosteroide mai puternice decât cele disponibile ”la liber”, dar totuși nu atât de puternice încât să nu poată fi folosite pe față. Există, de asemenea, lichide, geluri sau spume corticosteroide pe care le puteți aplica pe scalp și care nu lasă părul moale și mat. Preparatele nonsteroide, ca tacrolimus sau pimecrolimus, pot ajuta, de asemenea.

 

Prognostic

Cele mai simple cazuri de mătreață răspund la șamponarea frecventă. Ca și în cazul tratamentelor contra seboreei, șampoanele medicinale și cremele pe bază de cortizon reduc sensibilitatea scalpului, dar nu pot opri permanent revenirea seboreei. Majoritatea persoanelor, totuși, nu trebuie decât să aplice periodic aceste tratamente atunci când mătreața devine vizibilă sau produce mâncărimi.

 

Seboreea genelor

Mătreața (seboreea) genelor poate fi atât supărătoare, cât și greu de tratat. Medicii specialiști recomandă spălarea genelor cu un bețișor de urechi înmuiat în șampon pentru bebeluși. Loțiunile corticosteroide ar trebui folosite în zonele apropiate ochilor numai sub supraveghere medicală, având în vedere că expunerea continuă a ochiului la aceste produse poate cauza probleme serioase.

Sursa: http://www.medicinenet.com/script/main/hp.asp