Ce trebuie să întrebați doctorul înainte de a lua opioide

Fiecare pacient ar trebui să pună întrebări în momentul în care primește o nouă rețetă. Acest lucru este cu atât mai important atunci când medicul, dentistul sau alt specialist vă prescrie opioide (substanțe analgezice cu acțiune intensă) precum hidrocodona, oxicodona, morfina sau codeina. Iată ce întrebări ar trebui să puneți medicului în momentul în care vă prescrie astfel de medicamente

De ce am nevoie de acest medicament- este potrivit pentru mine?

Această conversație ar putea începe în felul următor: ”Afecțiunea de care sufăr îmi provoacă dureri. Cât credeți că vor dura? Ce medicamente îmi veți prescrie? Dacă este vorba de opioide, nu există și medicamente ne- opioide care ar putea duce la ameliorarea durerii pe timpul recuperării?”. Opioidele aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pot fi utilizate în tratamentul anumitor dureri acute sau cronice. Din păcate, pot avea și efecte secundare destul de grave. Dacă doctorul dumneavoastră consideră că este mai bine să luați opioide pentru durere, atunci urmează cea de-a doua întrebare.

Cât timp va trebui să iau aceste medicamente?

Întrebați când ar trebui să opriți sau să reduceți administrarea de opioide. Cereți-i medicului să vă prescrie cea mai slabă doză și cea mai redusă cantitate de care ați putea avea nevoie. Întrebați-l când trebuie să reveniți pentru a avea un feedback asupra eficienței tratamentului. Alte întrebări la care medicul ar trebui să vă răspundă sunt următoarele.

Cum pot reduce riscul de efecte secundare?

Luați medicamentele exact cum au fost prescrise de medic. Dacă încă resimțiți dureri, anunțați medicul, nu luați doze suplimentare. Învățați să identificați efectele secundare grave (precum somnolență excesivă sau senzația de foame exagerată după ce luați medicamentele), astfel încât să știți când este nevoie să sunați medicul sau să mergeți la spital. Cereți farmacistului prospectul medicamentelor și orice informații suplimentare.

Ce se întâmplă dacă am un istoric în dependențe?

Spuneți-i medicului orice problemă ați fi avut legat de folosirea necorespunzătoare de medicamente sau dependența de droguri ori alcool și dacă sunteți sau ați fost fumător. De asemenea, ar trebuie să vă informați medicul dacă cineva din familie a avut acest gen de probleme.

Ce se întâmplă cu celelalte medicamente pe care le iau?

Este foarte important să vă informați medicul asupra altor medicamente pe care le luați, în special cele prescrise pentru tratarea anxietății, problemelor cu somnul sau crizelor. Chiar și medicamentele pe care le luați ocazional pot interacționa cu medicația opioidă. Cereți informații despre posibilele interacțiuni între medicamente.

Cum ar trebui păstrate opioidele?

Dacă aveți copii- de la bebeluși la adolescenți- luați în considerare păstrarea medicamentelor într-o cutie sau un sertar încuiat. Chiar și o doză accidentală de opioide prescrise adulților poate provoca o supradoză fatală la un copil. De asemenea, adolescenții și alte persoane cu care locuiți sau care vă vizitează pot căuta opioide pentru uz non- medical. Aceste persoane ar putea căuta în cabinetul medical din casa dumneavoastră pentru a fura medicamentele.

Ce ar trebui să fac cu opioidele nefolosite?

Nu le depozitați pentru mai târziu, în caz că ați putea avea din nou dureri. Opioidele rămase pot fi vizate de persoane pe care nici nu le bănuiți: prieteni, rude și chiar copiii dumneavoastră sau prietenii lor. FDA a realizat o listă de medicamente opioide pe care le puteți arunca în toaletă când nu mai aveți nevoie de ele. Astfel nu pot avea loc expuneri accidentale sau greșeli în casă.

Pot împărți medicamentele cu altcineva?

Nu. Rețeta este numai pentru dumneavoastră. Medicii iau în considerare multe aspecte atunci când vă prescriu opioide. Ceea ce este sigur pentru dumneavoastră ar putea duce la o supradoză în cazul altcuiva.

Sursa: http://www.fda.gov/default.htm