Cearcănele, între chirurgia regenerativă și acidul hialuronic. Recomandarea specialistului

Multă lume se confruntă cu inesteticele cearcăne și încearcă să scape de ele prin tot felul de metode naturiste.
Însă, în unele cazuri, cearcănele nu se duc așa ușor, fiind nevoie de metode mai specializate, aplicate de medici cu competențe înalte. Dr. Dana Jianu, chirurg plastician, doctor în științe medicale, director al noii clinici ProEstetica Regeneration, ne-a vorbit despre tratarea cearcănelor prin tratamentul definitiv, fiziologic, cu țesuturi proprii prin metoda chirurgiei plastice regenerative: în cât timp se văd efectele, care sunt avantajele acestei tehnici și cât durează recuperarea după o astfel de intervenție.
”Cearcănele sunt un efect al înaintării în vârstă sau, la tineri, a unei moșteniri genetice predispozante, în care pielea foarte subțire a pleoapei inferioare lasă să se vadă colorația închisă a mușchiului orbicular de dedesubt, o atrofie (scădere) sau glisare în jos a țesutului adipos din regiunea pleoapei inferioare, cu evidențierea marginii osoase a orbitei. În plus, mai pot apărea <pungi> de grăsime orbitală, normale, de altfel, dar care devin evidente, inestetice, ca urmare a modificărilor menționate. Cearcănele se mai pot asocia cu edeme apărute din cauza fumatului sau altor factori. La persoanele care au un pigment închis la culoare (ochi negri sau căprui închis), cearcănele sunt și mai evidente din cauza culorii închise a mușchiului orbicular și pielii”, explică dr. Dana Jianu.
Cel mai bun tratament fiziologic este reprezentat de contracararea fenomenelor (modificărilor structurilor tisulare) de mai sus prin chirurgie plastică regenerativă avansată închisă (făra tăieturi) . ”În mare, această tehnică presupune grefarea de țesut adipos fin submuscular, combinată cu tratatament LASER de resurfacing cu bioxid de carbon la care se adaugă, în aceeași ședință operatorie, și un al treilea agent regenerativ, și anume plasmă îmbogățită în plachete sanguine, intradermic. Intervenția are o perioadă de refacere scurtă, dar de intrare în acțiune ceva mai lungă, fiind vorba de modificări la nivelul celulelor care, literalmente, întineresc și se transformă pozitiv, așa cum au demonstrat cercetările științifice și practica noastră chirurgicală”, continuă specialistul. La femei, rezultatele sunt mai spectaculoase, țesuturile lor fine fiind mai ușor de “modelat”. Tehnica este complexă și presupune expertiză în domeniul laserelor și a chirurgiei plastice.
Un alt tratament care se întâlnește azi pentru combaterea cearcănelor, practicat mai ales de dermatologi, este injectarea de acid hialuronic. ” Nu îl recomand. Este grevat de numeroase posibile riscuri somatice și estetice; pacientul este rareori avertizat de acestea. Odată folosit în regiunea cearcănelor, acidul hialuronic este foarte greu de îndepărtat”, avertizează dr. Jianu.