”Ceasul” creierului programează riscul de boli cronice

Știați că organismul are propriul ceas intern? Ceasul biologic vă ajută să vă mențineți alert în timpul zilei, să simțiți foamea când trebuie să mâncați și să puteți dormi noaptea. Menținerea ritmului circadian (ciclul zilnic al organismului) este extrem de importantă pentru sănătate.

Ritmul circadian afectează aproape orice aspect al organismului într-o măsură sau alta. Ritmul zilnic al fiecăruia este sincronizat cu soarele. Un ”ceas” aflat în creier primește informații de la ochi și coordonează toate procesele biologice din organism. În timpul zilei, trimite semnale către celelalte regiuni ale creierului care produc hormoni ce vă mențin activi, îmbunătățesc ritmul cardiac și vă oferă energie. Seara, când ochii percep lumină mai puțină, ”ceasul” declanșează producția hormonului metalonină, care vă face să vă simțiți somnoroși și vă ajută să dormiți. Multe dintre activitățile normale ale unei zile- precum dormitul, trezirea, mâncatul și mersul la baie- sunt ordonate în jurul acestui ciclu de 24 de ore. Despre cât de important este somnul pentru sănătate puteți citi AICI.

Apariția bolilor

”Setările” ceasului biologic sunt determinate de gene specifice. Aceste setări pot afecta temperatura corporală, tensiunea arterială, nivelul de activitate, inflamația (răspunsul de protecție al organismului la răni sau infecții), fertilitatea, dispoziția și funcțiile creierului. Chiar și momentul apariției unor boli poate fi asociat ceasului biologic. De exemplu, predispoziția pentru infarct este mai mare dimineața, când nivelul unui hormon numit cortizol începe să crească.

Ritmul circadian poate influența obiceiurile alimentare și metabolismul (modul în care organismul folosește și stochează energia). Cercetătorii au descoperit că mâncatul seara târziu, apropiat de momentul în care este eliberată melatonina, poate deturna ritmul natural al organismului, ceea ce duce la creșterea nivelului de grăsime din organism și a greutății corporale, asociate adesea cu obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul.

Studiile au arătat că anumite momente ale zilei pot avea un impact asupra eficienței și efectelor secundare ale medicamentelor, inclusiv asupra celor folosite pentru tratarea cancerului.

Munca în schimburi, un risc

Din păcate, sunt multe situații în care chiar noi ne alterăm ritmul circadian și, de aici, apar multe probleme de sănătate. De exemplu, angajații în schimburi care muncesc după apusul soarelui sunt în contratimp cu ceasul biologic. Pot fi obosiți la muncă și pot avea probleme să doarmă în timpul zilei, după orele de program. Studiile au arătat că persoanele care lucrează în schimburi au un risc mai mare de boli cardiovasculare, tulburări digestive, cancer, depresie și alte probleme de sănătate.

Și călătoriile în zone cu alt fus orar vă pot da peste cap ritmul circadian. Creierul înregistrează probleme în a se adapta atunci când momentul zilei se schimbă brusc.

Cercetătorii țin cont de momentul zilei și sincronizarea cu ceasul organismului în toate aspectele ce țin de sanatate, chiar și când vorbim despre cel mai bun moment pentru o intervenție chirurgicală asupra unor anumite părți ale organismului. Aceste studii pot duce la noi perspective pentru o gamă largă de afecțiuni, de la insomnie la diabet.

Sursa: https://newsinhealth.nih.gov/2018/04/tick-tock-your-body-clocks