Cele 16 simptome ale artritei reumatoide

Artrita reumatoidă (AR) este un tip de artrită inflamatorie, caracterizată prin inflamație cronică a articulațiilor degetelor, mâinilor, genunchilor și picioarelor. Mai poate fi numită și boală reumatoidă deoarece, uneori, artrita cauzează boli sistemice care afectează multe organe.
În timp ce simptomele timpurii pot fi interpretate greșit ca semne ale altor boli, simptomele bolii deja instalate sunt caracteristice acesteia. Cele 16 semne timpurii ale artritei reumatoide sunt: oboseală, durere, sensibilitate, inflamații ale articulațiilor, roșeală, căldură și senzație de înțepenire (redoare) la nivelul articulațiilor, imposibilitatea de a efectua toată gama de mișcări ale articulațiilor, șchiopătat, afectarea mai multor articulații (poliartrită), diformitate, afectarea ambelor părți ale corpului (artrită simetrică), pierderea funcțiilor articulației, anemie, febră, depresie.
Oboseala- este un simptom des întâlnit în toate stadiile artritei reumatoide, mai ales când inflamația articulațiilor este activă. Oboseala poate fi cauzată de reacția organismului la inflamație, lipsa somnului sau calitatea slabă a acestuia, anemie sau anumite medicamente. Oboseala ce rezultă în lipsa energiei poate afecta dramatic emoțiile și dispoziția, capacitatea de a munci, relațiile cu alte persoane, apetitul sexual, productivitatea, atenția, creativitatea și fericirea. Oboseala mai poate fi asociată și cu lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate.
Dureri articulare – sunt cauzate de inflamația care apare atunci când boala este activă, dar și când boala este inactivă și ținută sub control, însă articulațiile au fost deja deteriorate.
Sensibilitate – artrita reumatoidă provoacă, în mod normal, sensibilitate la nivelul articulațiilor afectate- acesta fiind unul dintre principalele motive de apariție a dificutăților de a dormi și insomniei.
Umflarea articulațiilor – este frecvent întâlnită în artrita reumatoidă, deși uneori este minimă și dificil de apreciată gravitatea. Umflarea articulațiilor poate duce la impsibilitatea de a efectua toate mișcările gamei articulare, iar când apare la degete, veți avea probleme cu pusul și scosul bijuteriilor.
Roșeala pielii care acoperă articulațiile – apare atunci când acestea sunt inflamate, din cauza dilatării capilarelor, însă nu se manifestă în toate cazurile.
Căldura la nivelul articulațiilor afectate de artrita reumatoidă este un semn al faptului că inflamația este activă și este un indiciu principal pentru medici. Pe măsură ce tratamentul își face efectul, senzația de căldură dispare. Uneori, acesta este prezentă fără a fi însoțită de o roșeală a pielii sau o inflamație vizibilă.
Senzația de înțepenire (redoare) este un simptom tipic al artritei reumatoide, care apare mai degrabă în timpul dimineții. Medicii folosesc durata redorii matinale ca pe un indicator al severității inflamației articulațiilor. Pe măsură ce tratamentul își face efectul, durata redorii matinale se diminuează.
Imposibilitatea de a efectua toată gama de mișcări ale articulațiilor – pe măsură ce inflamația din cauza bolii active, articulațiile tind să nu mai poată efectua toată gama de mișcări. Articulațiile afectate pe temen lung de boală își pierd raza de mișcare permanent.
Poliartrita – de obicei, dar nu întotdeauna, artrita reumatoidă afectează mai multe articulații. În mod normal, AR afectează articulațiile mici ale mâinilor, încheieturilor și articulațiile dintre oasele de la centrul tălpii. De asemenea, deloc neobișnuit, boala afectează articulațiile genunchilor, coatelor, șoldului, gleznelor sau umerilor. Uneori pot fi inflamate numai câteva articulații. Mai puțin frecvent este implicată o singură articulație. Ambele scenarii sunt mai des întâlnite în artrita reumatoidă juvenilă (la copii). Când sunt inflamate patru sau mai multe articulații, afecțiunea se numește poliartrită. Cînd sunt inflamate doar 2-4 articulații, boala se numește oligoartrită, iar când este afectată una singură, se numește monoartrită.
Șchiopătatul din cauza funcționării proaste a extremităților inferioare poate fi cauzat de multe afecțiuni ale nervilor, mușchilor și oaselor din acea zonă a corpului. Șchiopătatul apare frecvent când artrita reumatoidă afectează șoldul, genunchii, gleznele sau laba piciorului. Durerea, pierderea gamei de mișcări articulare și inflamarea articulațiilor pot cauza un șchiopătat vizibil în cazul unei persoane cu artrita reumatoidă. Nu este anormal ca, la un copil bolnav, șchiopătatul fără dureri să fie primul semn de boală.
Deformarea articulațiilor poate apărea din cauza artritei reumatoide cronice. Inflamația duce atât la erodarea cartilajului și a oaselor, cât și a slăbirii ligamentelor. Depistarea timpurie a bolii și tratamentul sunt critice pentru a preveni distrugerea permanentă și deformarea articulației.
Simetrie – de obicei, distribuția articulațiilor afectate de artrită reumatoidă este similară pe ambele părți ale corpului- aceasta fiind o caracteristică a bolii. Boala afectează de obicei (dar nu întotdeanuna) multe articulații de pe ambele părți ale corpului, specialiștii numind-o o formă simetrică poliarticulară a artritei, care apare mai des la articulațiile mici ale mâinii, încheieturilor mâinii și picioarelor, dar și ale călcâielor, gleznelor, umerilor, șoldului și coatelor. Semnele timpurii ale inflamației pot avea o intensitate graduale sau rapidă. Inflamația articulațiilor cauzează înțepenire, de obicei mai dură dimineața sau după o perioadă de sedentarism. Mai pot apărea căldura la nivelul articulațiilor afectate, umflarea zonei, roșeală și durere de diferite intensități. Efectul și intensitatea fiecărui simptom depinde de vârsta fiecărui pacient, de nivelul de activitate fizică, de medicamentele pe care le ia, dar și de alte afecțiuni medicale prezente.
Pierderea funcționalității articulațiilor apare din cauza durerii, inflamației și a sensibilității articulațiilor afectate de artrita reumatoidă și poate duce la o lipsă de coordonare și dexteritate, implicit la dizabilitare.
Anemia – inflamația cronică împiedică măduva să mai elibereze hematii în fluxul sangvin- ceea ce duce la anemie atunci când boala este activă. Din fericire, atunci când tratamentul își face efectul, anemia dispare de cele mai multe ori.
Febra – deși nu este întâlnită frecvent în artrita reumatoidă, poate apărea la anumiți pacienți atunci când boala activă cauzează inflamație. De obicei, există o creștere medie a temperaturii corporale care dispare când tratamentul își face efectul. Având în vedere că pacienții cu artrită reumatoidă necesită frecvent medicamente care pot diminua răspunsul imun normal, este important ca atunci când apare febra să se ia în calcul infecția ca o posibilă cauză. Infecțiile pot necesita tratament agresiv și, uneori, întreruperea terapiei pentru artrita reumatoidă.
Depresie – artrita reumatoidă, fiind o afecțiune cronică ce poate cauza durere și dizabilitate, poate duce și la apariția depresiei. Un bolnav se poate simți adesea frustrat, trist, fără speranță, având schimbări de dispoziție care pot depăși frustrarea. Medicii numesc această schimbare de dispoziție drept depresie reactivă, reprezentând răspunsul unei persoane la o situație particulară, în acest caz o nouă boală cronică. Când pacienții sunt depresivi, indiferent de cauză, este esențial să discute cu medicul despre acest lucru.