Centru de Informare și Consiliere pentru creșterea ratei vaccinării

Cauzele scăderii vaccinării copiilor sunt lipsa de informare a publicului, dar și informațiile eronate care circulă în mediul public, au concluzionat participanții la conferința “Dialog Structurat Tripartit între Medicii de Familie, Asociațiile de Părinți și Autorități”, organizată de Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Organizatorii au oferit mai multe detalii despre Centrul de Informare și Consiliere vaccinare.online, o platformă interactivă care va trata subiectul vaccinării din perspectiva medicului și a părintelui, în condiții de actualitate, prin implicarea unui colectiv de specialiști, a cetățenilor și autorităților municipiului București. Centrul de Informare  se derulează în cadrul proiectului ”Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”.

”Proiectul a identificat nevoia de informare atât a publicului, cât și a cadrelor medicale, pe tema vaccinării. Este clar că avem nevoie de campanii de informare care să ducă la creșterea ratei vaccinării. Obiectivul campaniei este crearea unui comitet de părinți responsabili, medici de familie, medici școlari și alte cadre medicale, care vor distribui materialele informative în școli, spitale și maternități”, a declarat conf. dr. Simin Aysel Florescu, director de proiect.

”Din etapele acestei campanii putem menționa: workshop-uri pentru medicii și asistenții din medicina școlară, aceștia urmând să organizeze, la rândul lor, conferințe interactive cu părinții pe tema vaccinării. ASSMB va organiza cursuri de instruire penru asistentele și moașele din maternități, care vor putea, de asemenea, consilia și instrui atât mămicile în devenire, cât și pe cele care au născut, asupra avantajelor vaccinării”, a anunțat dr. Turkes Ablachim, director medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Platforma vaccinare.online va cuprinde materiale informative de actualitate privind subiectul vaccinării, epidemiile mondiale și naționale în care sunt implicați agenți patogeni prevenibili prin vaccinare, precum și o secțiune de întrebări și răspunsuri prin care populația poate fi consiliată în timp real (24- 72 de ore) privind subiectul vaccinării și nu numai.

Proiectul ”Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate” este coordonat de Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie. Proiectul este susținut de către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din Municipiul București și Colegiul Medicilor din Municipiul București, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică.