Centru de transplant la Spitalul ”Sfânta Maria”

Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Clinic ”Sfânta Maria” din Capitală a  anunțat, cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului, că a semnat acordul cu Primăria Sectorului 1 și cu Primăria Capitalei pentru construirea unei noi clădiri unde va funcționa un centru de transplant. Noua construcție, de 7.500- 8.000 de metri pătrați, va fi amplasată în spatele actualului spital, urmând a fi ridicată și dotată de autoritatea locală a sectorului 1.

Cea de-a 14-a Zi Națională a Transplantului, marcată vineri la Biblioteca Academiei Române, s-a desfășurat în contexul realizării primului transplant pulmonar din România şi a eforturilor susţinute de a dezvolta acest domeniu de înaltă performanţă medicală, în continuare. Cu această ocazie, spitalul ”Sfânta Maria”, singurul centru din România acreditat pentru realizarea transplantului pulmonar, a primit diploma de onoare.

Specialiștii prezenți la eveniment au atras atenția, încă o dată, asupra scăderii numărului de donatori de organe. ”Dacă vorbim despre transplantul hepatic, scăderea numărului de donatori afectează foarte mult programul. Încercăm să promovăm transplantul de la donator în viață, echipa dr. Vlad Brașoveanu de la Fundeni ar putea avea rezultate extrordinare în acest sens”,a  afirmat prof. dr. Irinel Popescu, președinte Romtransplant.

Medicina de transplant a devenit o ramură indispensabilă, deoarece salvează vieți. ”Pe transplantul de inimă, avem performanța ca 45% dintre transplantați să ajungă la 15 ani longevitate”, a declarat și prof. dr. Radu Deac, președinte al Agenției Naționale de Transplant.

Potrivit dr. Carmen Pantiș, medic coordonator transplant Bihor, numărul de pacienți care se află pe listele de așteptare este foarte mare. ”Sunt peste 3.000 de persoane pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Sunt mai mult de 40 de pacienți pe listele de așteptare pentru transplant pulmonar. Toate centrele de transplant din România sunt pregătite pentru a face aceste proceduri, atât în București, cât și în Cluj, Iași, Târgu Mureș. Totul este să avem un număr mai mare de donatori. Este nevoie ca în fiecare spital județean din România să se lucreze la identificarea donatorilor. Managerii spitalelor trebuie să se implice foarte serios în această activitate, medicii anesteziști, cei care identifică donatorii, să fie foarte focusați pe acest aspect”, a afirmat specialistul.