Chirurgii oncologi, împotriva mastectomiei bilaterale profilactice

Numai anumite femei cu cancer la un sân ar trebui să își îndepărteze sânul sănătos în încercarea de a preveni cancerul.

Noua poziție a Societății Americane a Chirurgilor specializați în cancer mamar vine în contextul în care din ce în ce mai multe paciente cu cancer la sân cer doctorilor să le îndepărteze și sânul sănătos. Procedura este cunoscută ca mastectomie profilactică controlaterală.

”Mastectomia este o tendință în creștere care a generat dezbateri semnificative. ”Pacientele trebuie să înțeleagă că mastectomia nu îmbunătățește rezultatele obținute împotriva bolii și să cunoască avantajele și dezavantajele procedurii, dar și alternativele”, susține dr. Judy Boughey, profesor în chirurgie la Clinica Mayo din Rochester, Minn..

Chirurgili consideră că procedura nu ar trebui efectuată de femeile cu un risc mediu, de doar 0,1- 0,6% pe an, de a dezvolta un cancer mamar. Studiile arată că multe femei cu cancer la un sân nu au niciun beneficiu în prevenirea cancerului prin îndepărtarea sânului sănătos.

 

Mutații genetice

Un grup cu risc înalt, pentru care intervenția ar trebui să fie obligatorie, include femeile cu mutația genetică BRCA1 sau BRCA2. Acesta este tipul de mutație întâlnit la actrița Angelina Jolie, care nu a avut cancer la sân, dar a efectuat o dublă mastectomie în 2013 .

Alte femei care ar trebui să opteze pentru mastectomie profilactică controlaterală sunt cele cu un risc de a dezvolta cancer mamar mai mare de 25% care nu au fost testate geneti. Alt grup este cel al femeilor care au fost supuse radiațiilor în zonele ”manta” (periferice) înainte de 30 de ani. Zonele manta includ zonele cu noduli limfatici de la nivelul gâtului, pieptului și de sub brațe.

Intervenția chirurgicală ar mai putea fi recomandată femeilor cu alte riscuri genetice sau cu un istoric familial puternic în cancerul mamar. Alți factori de risc sunt sânii denși, anxietatea puternică legată de boală și îngrijorările privind simetria reconstrucției mamare.

”În mod normal, decizia de a performa o procedură controlaterală se bazează pe o combinație între riscul perceput de pacient și teama de un viitor cancer mamar, anxietatea legată de screeningul anual și posibilele proceduri suplimentare de diagnosticare, precum și incertitudinea legată de urmările fizice, emoționale și cosmetice ale procedurii”, explică dr. Julie Margenthaler, profesor în cadrul diviziei de chirurgie generală a Școlii de Medicină din cadrul Universității Washington.

 

Recomandare

Chirurgii ar trebui să facă o recomandare clară pentru sau împotriva intervenției chirurgicale pentru fiecare pacient în parte. Totuși, preferințele și valorile pacienților ar trebui să fie un factor important în procesul comun de luare a deciziei.

”Societatea consideră că un plan final de tratament ar trebui să se bazeze în principal, pe o analiză a riscurilor și beneficiilor mastectomiei controlaterale, și pe perspectiva pacientului asupra operației”, mai spune dr. Julie Margenthaler.  Ea adaugă: ”Educația pacienților în privința riscurilor și beneficiilor, a opțiunilor de tratament și riscurilor de recădere este crucială. O discuție pacient- chirurg bine planificată care să faciliteze înțelegerea acestor aspecte este extrem de importantă”.

 

Decizia finală, a pacientului

Dr. Stephanie Bernik, șef al departamentului de Chirurgie Oncologică din cadrul Spitalul Lenox Hill din New York, este de acord cu aceste recomandări. Totuși, ea consideră că decizia finală trebuie să fie întotdeauna a pacientului. ”Dacă o femeie este consiliată corespunzător și conchide că vrea să meargă mai departe cu operația, atunci mastectomia bilaterală reprezintă o opțiune”. Uneori estetica sânului face parte din procesul de luare a deciziei, adaugă ea. ”Unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru mastectomia bilaterală este simetria, iar acesta este un motiv suficient pentru a vrea să recurgi la îndepărtarea ambilor sâni. Alte motive includ istoricul familial, aversiunea față de testele repetate și anxietatea emoțională puternică provocată de testare”, adaugă ea.

Sursa: https://medlineplus.gov/