Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, un parteneriat pentru depistarea precoce a cancerelor

Fundația Renașterea, alături de partenerii strategici InnoMed si Revista „Politici de Sănătate”, a lansat Coaliția pentru Sănătatea Femeii, un parteneriat între ONG-uri, profesioniști din sistemul medical și toți cei interesați de promovarea importanței educației și prevenției în ceea ce privește cancerul de col uterin, ovarian și de sân.

 

Prin această inițiativă coaliția își propune să aducă în prim planul strategiei naționale un program dedicat sănătății femeilor, având ca obiective implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening pentru cancerul de col uterin, precum și creșterea gradului de informare asupra importanței controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

 

Afecțiuni oncologice feminine în România

În cadrul acestui demers a fost inițiat studiul „Afecțiuni oncologice feminine în România”, potrivit căruia rata de supraviețuire totală în România în cancerele de col uterin, sân și ovarian este de 59,3% comparativ cu media europeană de 69,4%.

Pentru a contura o imagine cât mai clară a situației cu care se confruntă pacientele și sistemul medical în relația cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidența, prevalența și mortalitatea asociată acestora, precum și informații cu privire la programele de prevenţie, screening, diagnosticare precoce și tratament din România. De asemenea, a fost analizată perspectiva medicilor de familie și a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum și la provocările legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian și al celui de sân.

Studiul a mai relevat și implementarea deficitară a programelor de screening existente, lipsa unui program național de screening pentru cancerul mamar, respectiv un grad redus de informare și educare a femeilor cu privire la aceste boli. Totodată, cercetarea a arătat că nu există proceduri clare care să susțină crearea și funcționarea unor echipe multidisciplinare de management al acestor afecțiuni și al pacientelor.

În a doua etapă a studiului va fi analizată perspectiva femeilor afectate de aceste trei tipuri de cancer, iar ulterior, pe baza datelor disponibile de la institutele de cercetare, de la medici și pacienți, dar și pe baza datelor economice, va fi realizată o analiză a impactului economic și social pe care aceste forme de cancer le au în România anului 2016.

 

Membrii Coaliției

Alături de Fundaţia Renaşterea, membrii Coaliției pentru Sănătatea Femeii sunt: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România și Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie și Societatea Română de Medicină Sportivă. Coaliţia pentru Sănătatea Femeii se bucură de sprijinul Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.