Controlul tensiunii arteriale scade riscul de infarct și AVC

Ultimele date arată că bolile cadiovasculare omoară de trei ori mai mulți români decât cancerul, infarctul și accidentul vascular- cerebral (AVC) fiind printre principalele cauze de deces.

Conform statisticilor, bolile cardiovasculare sunt, în România, un ucigaș mai feroce decât cancerul- anual, 60% dintre decesele survin din cauza bolilor cardiovasculare- dar, paradoxal, mai puțin temut. Explicația specialiștilor este simplă:  nivelul de informare și, în consecință, de acțiune și tratament, continuă să fie scăzute. În același timp, deși în România există programe naționale importante în domeniul cardiologiei, finanțarea unora dintre acestea rămâne în continuare sub nivelul optim.

”Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice și de noi proceduri, de informarea și responsabilizarea populației, de un program de screening și prevenție a bolilor cardiovasculare,” prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC).

Numai în cazul hipertensiunii arteriale, cauza ce determină cele mai multe decese prin boli cardiovasculare în România și Europa (peste 62%), ignoranța și diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii.

Cu toate că, între 2001 și 2016, populația României a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%. În oglindă, mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în acești 15 ani. În cazul altor afecțiuni (cardioapatie ischemică și boli cerebrovasculare) tendința mortalității pe grupe de vârstă tinde să se reducă, dar în ceea ce privește hipertensiunea, tendința rămâne constantă.

Deși peste 90% dintre persoanele intervievate într-un studiu cunosc această afecțiune, 70% înțeleg că este o boală gravă, iar 31% consideră chiar că poate fi letală, doar 3% știu că hipertensiunea poate apărea și fără simptome. În același timp, 4 din 10 persoane nu cunosc exact cum se măsoară corect tensiunea arterială. Realitatea arată că, din aproximativ 7,4 milioane de români, 20% nu știu că suferă de hipertensiune și, în consecință, nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură.

La adulții de vârstă medie (35-54 ani) controlul valorilor tensionale este aproape de două ori mai bun decât la vârstnici (aproximativ 25% față de aproximativ 13% la persoane de la 55 de ani în sus), iar în grupa de vârstă peste 80 de ani survin mai mult de 50% din totalul deceselor. Un impact notabil asupra controlului valorilor tensiunii arteriale îl are nivelul de educație, ceea ce confirmă relevanța accesului la informație și înțelegerea acesteia. SRC a demarat, la începutul acestui an, campania Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular-cerebral.