Copiii răciți trebuie să stea acasă – când sunt contraindicate antibioticele?

Specialiștii avertizează că un copil care este răcit trebuie să stea acasă. Dacă este dus/merge în colectivitate (fie că este școală, grădiniță, facultate sau un simplu loc de joacă), va transmite celorlalți acele microorganisme pe care le are.

”Sunt două tipuri de infecții: cele virale, <la modă> în momentul de față, și care NU se tratează cu antibiotice, ci doar cu preparate antiinflamatorii, și infecțiile purulente, care apar peste o infecție virală anterioară, care necesită tratament specific recomandat de medicul de familie. Antibioticele se administrează în momentul în care există secreții purulente, nu doar mucozități (acestea nu reprezintă o agresiune bacteriană,și apar, în mod obișnuit, în contextul unei infecții virale). De exemplu, un nas care curge apos înseamnă infecție virală. Dacă avem un nas din care se scurg secreții purulente, poate fi nevoie, la un moment dat, de terapie cu antibiotice”,a  explicat prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, manager Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Copiii pot fi vaccinați antigripal începând cu vârsta de 6 luni, însă numai după o consultație medicală prealabilă ce va depista o eventuală patologie care ar putea contraindica vaccinarea.

Categorii de risc

Vaccinarea antigripală este o necesitate, iar primele persoane care trebuie să se vaccineze sunt femeile însărcinate, deoarece ele sunt imunodeprimate. Pentru ca fătul să stea în uter, organismul generează o serie de substanțe ce reduc nivelul de apărare, astfel încât femeia gravidă devine vulnerabilă. În astfel de situații, virusul gripal poate genera o gripă letală.

Alte persoane care trebuie să se vaccineze sunt cele cu diabet, cu boli cronice de ficat, de rinichi, de inimă sau care au suferit accidente vasculare- cerebrale, toate persoanele care au afecțiuni cronice pulmonare, precum BPOC. ”Ideal ar fi să se vaccineze și tinerii care nu-și dau seama la ce pericole se expun. Aceste persoane din categoriile la risc obligatoriu trebuie să meargă la medicul de familie din timp, deoarece acesta face o estimare, trimite la Direcția de Sănătate Publică, de aici la Ministerul Sănătății, care adună datele și face un contract pe un anumit număr de doze. În momentul în care apare o gripă cu un virus gripal mai agresiv, nu vom avea de unde să cumpărăm vaccinuri pentru că nu a fost produs”, a mai spus specialistul.

În ceea ce privește momentul vaccinării, având în vedere că suntem deja în luna decembrie, medicul infecționist spune că aceasta se poate face”și astăzi. Organismul generează sistemele de protecție cam în 10- 14 zile, iar virusul gripal de-abia în momentul de față a început să  apară în circulație și avem cazuri izolate. Nu se înregistrează încă o creștere masivă a circulației virusului gripal”.