Cu sau fără chimioterapie în cancerul de sân?

Dintre femeile cu unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer de sân, cele cu anumite scoruri genetice nu par a avea beneficii prea mari în urma chimioterapiei administrată împreună cu terapia hormonală. Rezultatele unui nou studiu ar putea preveni administrarea inutilă a chimioterapiei la unele dintre femeile cu cancer de sân.

Cancerul de sân este al doilea cel mai des întâlnit tip de cancer în SUA. Jumătate dintre cazuri sunt hormon receptor-pozitive (HR-pozitiv), HER2-negativ, fără invazia ganglionilor axilari. Multor femei cu acest tip de cancer de sân le este prescrisă chimioterapia, în plus față de terapia hormonală. Recomandarea de tratament se face în funcție de riscul fiecăreia de recidivă a cancerului de sân (stabilit cu ajutorul unor teste genetice). Potrivit unor studii anterioare, femeile cu un risc mic (0-10) puteau fi tratate doar cu terapie hormonală. Cele cu un scor de risc de peste 26 ar trebui să efectueze, în plus, și chimioterapie. Pentru femeile cu un risc mediu de recidivă (11- 25), cel mai bun tratament nu era clar.

Pentru a depista cea mai bună metodă de tratament pentru femeile cu un risc mediu, un studiu clinic numit TAILORx a analizat starea a peste 10.000 de femei din toată lumea, care aveau cancer de sân HR- pozitiv, HER2 negativ, fără afectarea ganglionilor hormonali, în stadiu incipient. Femeile cu un risc intermediar au fost tratate fie doar cu terapie hormonală, fie cu terapie hormonală și chimioterapie. Rata femeilor care a supraviețuit sau nu a suferit o recidivă a fost similară la ambele categorii din grupa de risc intermediar. La 5 ani după tratament, rata de supraviețuire era de 92,8% pentru grupul cu terapie hormonală și de 93,1 pentru grupul care a fost supus și chimioterapiei. La 9 ani, rata de supraviețuire era de 83,3% pentru grupul cu terapie hormonală și 84,3% pentru grupul cu ambele terapii.

Potrivit specialiștilor, datele acestui studiu permit medicilor să personalizeze tratamentul pentru femeile cu cancer de sân, în urma unor teste genetice adecvate, scutindu-le pe multe dintre ele de chimioterapie.

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/test-predicts-whether-chemotherapy-will-help-early-stage-breast-cancer-patients