Un simplu test poate depista bolile cardio-vasculare moștenite de la părinți

Copiii ar trebui testați pentru un anumit tip de boală cardio- vasculară genetică ce crește semnificativ riscul de atac de cord la o vârstă tânără.  Screening-ul ar mai putea identifica și părinții cu hipercolesterolemie familială. Afecțiunea, care se manifestă prin niveluri crescute ale colesterolului, este cel mai des moștenită cauză de boli cardio- vasculare.

Fără medicație preventivă, persoanele cu hipercolesterolemie familială prezintă un risc de 10 ori mai mare de a fi afectate de un atac de cord înainte de vârsta de 40 de ani. Cercetătorii au testat mai mult de 10.000 de copii din Anglia și au descoperit că 1 din 270 avea hipercolesterolemie familială. După identificarea acestei afecțiuni la copil, părinții au fost supuși și ei testării. Per total, 1 din 125 de persoane testate a fost depistată cu un risc crescut de atac de cord.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că testarea pentru hipercolesterolemie a copiilor de 1-2 ani, în cadrul campaniilor de vaccinare, ar putea preveni aproximativ 600 de atacuri de cord la persoanele mai tinere de 40 de ani din Anglia și Țara Galilor. ”Aceasta este singura metodă de screening care poate fi aplicată întregii populații și îi poate identifica pe cei cu un risc crescut de atac de cord la o vârstă tânără”, a spus dr. David Wald, profesor de Cardiologie la Universitatea ”Queen Mary” din Londra. ”Următorul pas este ca autoritățile din domeniul sănătății publice să ia aceste aspecte în considerare, iar testarea copiilor de 1-2 ani la momentul vaccinării să devină o rutină”, a  atenționat specialistul.

Sursa: https://medlineplus.gov/