Cum diferențiem atacul ischemic tranzitoriu de AVC?

Un AVC minor este termenul folosit uneori pentru ceea ce, medical, se numește atac ischemic tranzitoriu (TIA). Ischemic înseamnă că țesuturile nu primesc suficient sânge.

Un atac ischemic tranzitoriu are loc atunci când alimentarea creierului cu sânge este întreruptă, limitând temporar oxigenarea creierului. Un TIA este, în esență, un AVC scurt cu simptome care apar și dispar de la sine, de obicei în decurs de câteva minute.

 

Simptome

Semnele și simptomele atacului ischemic tranzitoriu apar brusc și sunt aceleași ca în cazul unui accident vascular- cerebral acut:

  • Slăbiciune bruscă sau amorțire a feței, picioarelor sau mâinilor, în special pe o parte a corpului. Această pierdere a mișcărilor sau senzațiilor voluntare poate fi completă sau parțială. De asemenea, bolnavul poate simți furnicături în zona afectată.
  • Confuzie bruscă și dificultăți în vorbire și înțelegere. Uneori slăbiciunea resimțită la nivelul musculaturii feței poate determina salivarea.
  • Apariția bruscă a problemelor de vedere la unul sau la ambii ochi
  • Afectarea bruscă a mersului și apariția amețelii, lipsei echilibrului sau coordonării
  • Durere de cap bruscă, severă, fără o cauză cunoscută

Spre deosebire de un AVC real, un atac ischemic tranzitoriu nu lasă daune neurologice permanente după ce semnele și simptomele dispar în mod spontan.

 

Atacul ischemic tranzitoriu, semnul unui AVC?

Atacurile ischemice tranzitorii sunt considerate adesea ”atacuri de avertizare” având în vedere că sunt semne ale riscului unei persoane pentru un AVC real. De fapt, aproape o treime dintre persoanele care suferă un atac ischemic tranzitoriu sunt afectate, la un moment dat, de un accident vascular- cerebral. Aproape jumătate dintre AVC-uri apar în decurs de maximum un an de la atacul ischemic tranzitoriu.

O persoană care a suferit deja un TIA poate lua măsuri pentru a reduce riscul de AVC. Terapia medicamentoasă, în special aspirina, poate ajuta la prevenirea AVC-ului. Aspirina este un puternic agent anticoagulant care nu permite formarea cheagurilor sanguine. Modificările în stilul de viață (o greutate sănătoasă, activități fizice, renunțatul la fumat, reducerea consumului excesiv de alcool) pot reduce, de asemenea, riscul de AVC.

Este important să rețineți că simptomele atacului ischemic tranzitoriu sunt similare cu ale AVC-ului, deci dacă le resimțiți nu puteți ști cu exactitate ce se întâmplă. Un AVC reprezintă întotdeauna o urgență medicală. Diagnosticarea imediată și tratamentul reduc riscul de deces din cauza AVC-ului și gradul de deteriorare neurologică și dizabilitate. Nu așteptați să vedeți dacă simptomele dispar de la sine. Oricine prezintă simptomele unui AVC ar trebui să primească îngrijire medicală de urgență.

Sursa: http://www.medicinenet.com/script/main/hp.asp