Cum mențineți sănătatea vezicii

Condițiile medicale care afectează vezica sunt frecvente în cazul a milioane de vârstnici. Din păcate, rușinea de a vorbi despre aceste probleme împiedică mulți adulți în obținerea tratamentului și îngrijirii necesare.

 

Incontinența urinară

În acest caz, vă confruntați cu probleme în controlarea vezicii. E posibil să fiți nevoit să urinați atât de brusc încât nu mai aveți timp să ajungeți la toaletă. Sau vă puteți confrunta cu pierderi de urină când strănutați ori tușiți. Incontinența urinară apare tot mai des pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar este un aspect normal al vârstei și se poate trata. În lipsa unui tratament adecvat, incontinența urinară poate afecta calitatea vieții și poate fi însoțită de complicații, precum infecțiile. Dacă aveți incontinență urinară, nu vă jenați să vorbiți cu medicul despre acest lucru. Este singurul care vă poate ajuta să țineți boala sub control.

Infecțiile vezicii și ale tractului urinar

Infecția de tract urinar apare atunci când bacteriile ajung în urină și, de acolo, în vezica urinară. Aceste infecții sunt cauza a peste 8,1 vizite la medic în fiecare an și este important ca pacienții să înțeleagă ce tratament funcționează mai bine.

Cancerul vezicii

Când aveți cancer, celulele organismului cresc anormal, ceea ce le împiedică să funcționeze corect. Când celulele vezicii cresc anormal poate apărea cancerul vezicii- a cincea cea mai des întâlnită cauză de deces în SUA, asociată mai ales îmbătrânirii.  Este important să vorbiți cu medicul cât mai repede după apariția unor simptome precum: hematuria (sânge în urină), cel mai frecvent simptom, adesea fără durere, urinare frecventă și urgentă, durere la urinare (disurie), durere la nivelul abdomentului inferior, durere de spate.

Să ne ferim de infecțiile urinare

  • Femeile sunt în special predispuse la infecții urinare și ale vezicii. Pentru a reduce acest risc, asigurați-vă că urinați complet. În caz contrar, urina care nu a fost eliminată ajunge înapoi în vezică și, o dată cu ea, și bacteriile.
  • Beți suficiente lichide, dar nu prea multe- între 6 și 8 pahare zilnic. Acest lucru poate elimina bacteriile din tractul urinar și poate preveni infecțiile vezicii. Totuși, unele persoane beau prea multă apă. Dacă vă confruntați cu o nevoie constantă de a urina, mai reduceți din cantitatea de apă băută.
  • Faceți plimbări. Unele persoane, precum cele sedentare sau care au boli cardiovasculare, se pot confrunta cu retenție de apă la nivelul picioarelor în timpul zilei, iar acest lucru le provoacă urinări frecvente noaptea. Dacă aveți această problemă, încercați să mergeți mai mult pe jos în timpul zilei sau să faceți exerciții care să implice musculatura picioarelor.
  • Renunțați la fumat. În fiecare an, mai mult de 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer al vezicii, iar fumatul este un factor de risc major. Specialiștii avertizează că fumătorii au un risc de 2-3 ori mai mare de cancer de vezică decât nefumătorii.
  • Exercițiile Kegel întăresc mușchii care controlează vezica. Mușchii slabi permit pierderea de urină (incontinența urinară). Din păcate, multe persoane nu fac exercițiile cum trebuie. Dacă aveți probleme cu controlul vezicii, apelați la ajutorul unui specialist care să vă arate cum se efectuează corect exercițiile Kegel.
  • Activitatea sexuală poate contribui la apariia infecțiilor urinare la femei. Uretra femeii este localizată într-o zonă a organismului în care se găsesc în mod normal bacterii. Drept rezultat, curățarea ariei genitale și anale înainte de contactul sexual poate ajuta la prevenirea acestor infecții. De asemenea, urinați înainte și după actul sexual pentru a elimina bacteriile din sistem, evitând astfel apariția infecției urinare.
  • Aveți grijă la alimentație. O afecțiune numită cistită interstițială, mult mai des întâlnită la femei decât la bărbați, provoacă dureri ale vezicii, senzație urgentă de urinare și, uneori, incontinență urinară. Anumite alimente, precum cele acide, înrăutățesc aceste simptome. Păstrați un jurnal al simtomelor și vedeți dacă apariția lor este asociată cu anumite alimente, astfel încât să eliminați ceea ce vă deranjează din hrana zilnică.
  • Nu mai beți lichide după anumite ore. Dacă simțiți nevoia urgentă de urinare în momente nepotrivite sau dacă aveți incontinență urinară, trebuie ca, în anumite momente ale zilei, să beți mai puține lichide. De exemplu, dacă vă treziți de prea multe ori noaptea pentru a merge la toaletă, evitați să mai beți lichide cu două ore înainte de culcare.
  • Beți suc de merișoare. Un studiu arată că sucul sau suplimentele alimentare cu merișoare pot reduce apariția infecțiilor de tract urinar.