Cum prevenim agravarea simptomelor astmului

Pacienții cu astm care au un profil genetic specific resimt mult mai intens simptomele bolii dacă sunt expuși poluării din trafic, potrivit cercetătorilor National Institutes of Health, care susțin că rezultatele vor permite prevenirea și tratamentul acestei boli cu ajutorul medicinii de precizie.

Co-autorul studiului, dr. Shepherd Schurman, a declarat că rezultatele se bazează pe variația genetică – acele diferențe subtile din ADN care fac ca fiecare persoană să fie unică. ”Toate persoanele au aceleași gene, cu alte cuvinte aceleași instrucțiuni de bază, dar la unii perechile de bază ale ADN-ului s-au modificat. Acest tip de variație genetică se numește polimorfism uninucleotidic (SNP) și poate altera modul în care sunt create proteinele, determinând predispoziția anumitor indivizi pentru boli”, a explicat Schurman.

Alături de alți experți, Schurman a examinat patru SMP-uri implicate în reacția biochimică ce provoacă un răspuns inflamator în organism. El a explicat că polimorfismele uninucleotidice sunt analizate, în general, pe rând, dar echipa de experți a vrut să determine dacă diferitele combinații ale acestor polimorfisme, împreună cu expunerea la poluarea atmosferică, ar putea înrăutăți simptomele unei boli inflamatorii precum astmul.

Pe baza acestor informații despre polimorfisme, specialiștii au împărțit participanții în trei grupuri:

  1. cei foarte sensibili la poluarea aerului și cei mai predispuși la apariția unei inflamații;
  2. cei deloc sensibili la poluarea atmosferică și aproape deloc predispuși la inflamații;
  3. cei aflați între aceste două categorii

Un alt criteriu luat în calcul pentru acest studiu a fost distanța de aproximativ 250 de metri față de un drum public principal. Datele sugerează că poluarea atmosferică este ridicată lângă astfel de șosele.

Cercetătorii au descoperit că persoanele din prima categorie (sensibile la poluare și predispuse la apariția unei boli inflamatorii) care locuiesc lângă șosele intens circulate resimt mult mai puternic simptomele astmului (precum dificultăți în respirație, dureri în piept, tuse și șuierat – weezing), comparativ cu celelalte grupuri. În schimb, persoanele cu astm care nu sunt sensibile la poluarea atmosferică și locuiesc departe de drumuri aglomerate resimt simptome mult mai ușoare.

Cercetătorii au concluzionat că astfel de studii pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții persoanelor cu astm. ”Bazându-ne pe aceste rezultate, am putea propune ca cei din prima categorie, expuși la poluarea atmosferică, să își instaleze în locuințe dispozitive de purificare a aerului. Acest studiu este un exemplu concludent privind prevenirea bolilor în funcție de individ și personalizarea tratamentului. Astfel, putem obține o eficiență crescută a tratamentului și reducerea cheltuielilor în sănătate”, au concluzionat experții.

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/genetics-pollution-drive-severity-asthma-symptoms