Cum preveniți complicațiile diabetului

Persoanele cu diabet prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite probleme majore de sănătate. Nivelul crescut al glucozei din sânge poate duce la afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, ochilor, rinichilor, sistemului nervos și dinților. În plus, persoanele cu diabet au un risc ridicat de infecții. În aproape toate țările dezvoltate, diabetul este pricipala cauză de  boli cardiovasculare, orbire, insuficiență renală și amputare a membrelor inferioare.

Menținerea în parametri normali sau cât mai aproape de normal a nivelului glucozei din sânge, tensiunii arteriale și colesterolului poate ajuta la prevenirea sau întârzierea instalării complicațiilor diabetului. De aceea, bolnavii cu diabet trebuie monitorizați în permanență.

 

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare afectează inima și vasele de sânge și pot determina complicații fatale precum boala arterelor coronariene (care duce la infarct) și accident vascular- cerebral. Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai des întâlnită cauză de deces la persoanele cu diabet. Presiunea arterială ridicată, nivelul crescut al colesterolului, glicemia crescută și alți factori contribuie la creșterea riscului de complicații cardiovasculare.
Boli renale

Bolile renale (nefropatia diabetică) sunt cauzate de leziuni ale vaselor mici de sânge de la nivelul rinichilor, ceea ce duce la scăderea eficienței organelor sau chiar la colapsul acestora. Bolile de rinichi sunt mult mai comune în rândul persoanelor cu diabet decât în rândul celor fără diabet. Menținerea sub control a nivelului glucozei din sânge și a tensiunii arteriale poate reduce semnificativ riscul de boli renale.

 

Bolile sistemului nervos (neuropatia diabetică)

Diabetul poate provoca daune la nivelul sistemului nervos din întregul organism atunci când nivelurile glucozei din sânge și al tensiunii arteriale sunt prea ridicate. Aceasta poate duce la probleme de digestie, disfuncții erectile etc. Printre cele mai afectate sunt extremitățile, în special picioarele. Afectarea nervilor din aceste zone se numește neuropatie periferică și poate provoca dureri, furnicături sau pierderea sensibilității. Acest ultim efect este extrem de important deoarece nu permite bolnavului să simtă rănile, ceea ce poate provoca infecții serioase și posibile amputări. Persoanele cu diabet prezintă un risc de amputare de 25 de ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu au diabet. Totuși, cu ajutorul unui tratament comprehensiv, sunt evitate numeroase amputări care ar putea fi provocate de diabet. Chiar și atunci când amputarea are loc, piciorul sănătos și viața persoanei bolnave pot fi salvate cu ajutorul echipei multidisciplinare de îngrijiri medicale. Persoanele cu diabet ar trebui să facă teste periodice pentru sănătatea picioarelor.

 

Boli oculare (retinopatie diabetică)

Majoritatea persoanelor cu diabet va dezvolta o formă de retinopatie (boală oculară), care provoacă reducerea vederii sau chiar orbirea. Nivelul constant crescut de glucoză din sânge, împreună cu presiunea arterială ridicată și colesterolul peste limite, este principala cauză de retinopatie. Retinopatia poate fi ținută sub control prin controale oculare periodice și păstrarea unui nivel normal sau cât mai aproape de normal al glucozei și lipidelor din sânge.

 

Complicații în sarcină

Persoanele cu orice tip de diabet în perioada sarcinii riscă numeroase complicații, dacă nu își monitorizează cu atenție starea. Pentru a preveni posibile defecte ale organelor interne la fetus, femeile cu diabet tip 1 sau tip 2 ar trebuie să regleze nvelului glucozei din sânge înainte de concepție. Toate femeile cu diabet în perioada sarcinii (tip 1, tip 2 sau gestațional) ar trebui să țină sub control nivelul glucozei din sânge pentru a minimiza complicațiile. Nivelul prea ridicat de glucoză în sânge în perioada sarcinii poate determina creșterea în exces a fetusului- de aici apar probleme la naștere, traume asupra copilului și mamei și o scădere bruscă a glucozei din sânge la copil imediat după naștere. Copiii care sunt expuși în pântec, o perioadă îndelungată, unui nivel crescut de glucoză prezintă un risc crescut de a face diabet în viitor.

 

Important

  • Aveți grijă la dietă și monitorizați în permanență nivelul glucozei din sânge
  • Efectuați exerciții, vă ajută să mențineți sub control tensiunea arterială; o dietă sănătoasă ajută și la “stăpânirea” colesterolului
  • Aveți grijă la picioare: spălați-le în apă călduță și uscați-le ușor; mențineți hidratarea picioarelor și anunțați doctorul dacă o rană nu se vindecă în câteva zile
  • Renunțați la fumat- diabeticii care fumează prezintă un risc de 3 ori mai mare de deces din cauza unei boli cardiovasculare decât diabeticii care nu fumează
  • Aveți grijă la stres, vă poate consuma energia inutil și vă deturnează de la programul regulat pe care trebuie să îl respectați când suferiți de diabet.

Sursa: http://www.idf.org/