Cum recunoaștem persoanele afectate de tulburare bipolară?

Ce au în comun Catherine Zeta-Jones, Demi Lovato, Linda Hamilton sau Sinead O’Connor? Toți au declarat deschis că suferă de tulburare bipolară- o tulburare mentală cronică caracterizată prin apariția de episoade de dispoziție sever crescută (manie/hipomanie) și de episoade de depresie, care alternează cu perioade de dispoziție normală.

 

Tulburările neuropsihice sunt a treia cauză de ani pierduți de viață în Europa (după tulburările cardiovasculare și cancer), dar sunt pe primul loc ca și cauză de ani de viață cu dizabilități. Tratamentul este posibil și de succes, fiind aproape întotdeauna o îmbinare a intervenției medicamentoase (dacă este necesară) cu metode psihologice (diferite forme și abordări psihoterapeutice).

 

Simptomele celor afectați de tulburare bipolară

Episodul depresiv, care durează aproximativ 2 săptămâni, se manifestă prin: tristețe persistentă, sentimente de inutilitate sau de pesimism, sentimente de vinovăție sau neputință, pierdere de interes sau plăcere pentru hobby-uri sau activitățile obișnuite, energie scăzută, oboseală, senzație de “încetineală”, capacitate de concentrare redusă sau dificultate de luare a deciziilor, probleme de somn, modificări ale apetitului sau/și ale greutății; gânduri de moarte sau sinucidere, tentative de suicide, neliniște sau iritabilitate.

Episodul maniacal/hipomaniacal, care durează între 4 și 7 zile, se caracterizează prin dispoziție crescută (veselie/iritabilitate), grandoare sau stimă de sine exagerată, nevoie scăzută de somn, locvacitate sau presiune de a vorbi (vorbește într-una, nu poate fi oprit), fuga de idei sau experiența subiectivă de accelerare a gândurilor, distractibilitate, agitație psihomotorie sau implicare crescută în activități, implicare excesivă în activități plăcute cu potențial periculos.

 

Poate fi ținută sub control

Tulburarea bipolară (fosta tulburare maniac-depresivă) este o tulburare foarte frecventă, aproximativ 4,5 % din populația generală putând avea unul din diagnosticele din cadrul spectrului tulburării bipolare.  ”Tulburarea bipolară este o tulburare biologică și genetică care efectează mecanismele ce reglează dispoziția, situate în sistemul limbic. Această zonă funcționează ca un ”termostat” emoțional care modulează intensitatea emoțiilor și care în tulburarea bipolară nu mai reușește să mențină echilibrul acestora, dispoziția trecând de la o extremă la alta. Deși dramatică prin manifestări, tulburarea bipolară este o boală cronică, precum diabetul, cea mai mare parte a tulburării putând fi ținută în frâu printr-o medicație adecvată și prin urmarea cu strictețe a recomandărilor comportamentale (un stil de viață foarte echilibrat). Deși recomandările internaționale pun accentul pe medicație cronică și intervenții psihologice, în România tratamentul acestei tulburări frecvente este aproape exclusiv medicamentos”, atrage atenția dr Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru- psihoterapeut.

 

“Navigând între poli”

Programul pentru tratamentul tulburării bipolare “Navigând între poli” construiește un sistem complet de management al tulburării bipolare, în care psihiatrii și psihoterapeuții colaborează strâns pentru un program personalizat de tratament.

Programul are 3 aspecte:

-psihiatrie pentru evaluare, diagnostic pentru stabilirea schemei de tratament medicamentos și urmărirea acestuia

-psihoterapie individuală și/sau de familie

-grupul de psihoeducație ”Navigând între poli”.

Programul de 12 săptămâni derulat de Clinica Hope îmbină psihoeducația după modelul dezvoltat de Colom și Vieta cu terapia interpersonala și a bioritmurilor sociale a lui Ellen Frank într-o intervenție psihologică unică în România menită să readucă echilibrul. El ajută pacienții ”să navigheze” cât mai eficient pe ”valurile” maniei și depresiei și să reușească să evite să treacă de la ”un pol” la altul.

Cunoștințele despre tulburare și tratament reușesc să ofere pacienților posibilitatea de a afla ce este tulburarea bipolară, cum apar episoadele, factorii prevestitori și declanșatori ai acestora. Astfel pacienții și familiile lor află cum să trăiască cu această condiție cronică, fără stigmă sau vinovăție. Episoadele pot fi prevenite sau tratate de la primele semne, evitând dezechilibrele majore și menținând calitatea vieții. Pacienții înțeleg mai bine rolul pastilelor și pot colabora mai bine cu psihiatrul lor pentru a ajunge la cea mai potrivită schemă de tratament pentru ei. Un alt aspect extrem de important în tulburarea bipolară este sensibilitatea la schimbare cu dificultăți majore la restabilirea echilibrului. De aceea, în grupul de psihoeducație, pacienții afla despre rolul unui stil de viață echilibrat și cum să construiască împreună cu terapeuții acel program individualizat de ”bioritm social” (somn, activitate fizică, activitate profesională, întâlniri cu alte persoane și relații interpersonale) care să mențină stabilitatea emoțională.